Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Andrićgradska nagrada

Large kusturica
Srijeda
01.08.2012.

Emir Kusturica posljednjih godina pokušava ostvariti niz megalomanskih projekata, a ako uspije u posljednjem naumu, to će biti odlična vijest za književnike i ljubitelje Ive Andrića. Naime, Kusturica radi na izgradnji naselja pod imenom Andrićgrad koji će u potpunosti biti posvećen fikcionalnom svijetu Ive Andrića.

Andrićgrad se nalazi u Višegradu u BiH, a sastojat će se od Andrićevog instituta, kazališta, kina, galerija i uslužnih sadržaja (restorana, suvenirnica itd.) U sklopu Andrićgrada, dodjeljivat će se i godišnja književna nagrada koja se sastoji od plakete s likom Andrića i od 100.000 eura. Nagrada će ići najboljem romanu ili knjizi poezije, a na natječaju će moći sudjelovati svi pisci svijeta (iako će biti poželjno da prijavljeno djelo bude prevedeno na srpski).

Novac za nagradu dolazit će iz budžeta Andrićgrada, a svi prihodi iz sadržaja Andrićgrada bit će posvećeni daljnjem razvoju umjetnosti. Teško je znati mogu li prihodi Andrićgrada uistinu ispuniti financijske uvjete ovakve nagrade. Ipak, štogod mislili o liku i djelu Kusturice, valja se nadati da će ovaj ambiciozni projekt uspjeti.

izvor: B92
foto: Bruno Piatti

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu