Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Aljinoviću nagrada za životno djelo

Large rudi aljinovi    fotka
Ponedjeljak
03.08.2015.
Zagrebački novinar i publicist Rudi Aljinović (r.1936), u široj javnosti ponajviše poznat kao tvorac Lastana, ovogodišnji je dobitnik nagrade Andrija Maurović za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje udruga Art 9.
Stručni žiri se, kako stoji u obrazloženju, jednako vodio Aljinovićevim doprinosom kao strip scenarista i kao popularizatora stripa kroz novinske tekstove. 
Rudi Aljinović je u razdoblju od 1962. do 1987. godine ostvario opus od tridesetak priča koje su likovno oživjeli neki od naših najvažnijih crtača: Borivoj Dovniković, Vladimir Delač, Žarko Beker, Julio Radilović, Ivica Bednjanec, Željko Lordanić, Zdenko Svirčić i drugi. Najveći broj scenarija napisao je upravo za legendarnog Andriju Maurovića
O stripu Rudi Aljinović piše duže od pola stoljeća na stranicama Plavog vjesnika, Vikenda, Fokusa, Modre laste, Jutarnjeg lista, Strip revije, časopisa Kvadrat itd. Autor je predgovora/pogovora za više albumskih izdanja domaćeg stripa; prevodio je stripove s engleskog jezika; koautor je monografije Kad je strip bio mlad
Prethodni laureati ove nagrade su Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić i Oto Reisinger.

info i foto: Art 9

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu