Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Albahari i Manguel u Zagrebu

Large manguel
Srijeda
27.05.2015.

Na Festivalu europske kratke priče, osim mladih i perspektivnih autora, nastupit će i iskusna i poznata književna imena. Tu svakako spadaju argentinsko-kanadski pisac Alberto Manguel i srpsko-kanadsko-židovski pisac David Albahari.

Manguel (1948.) je rođen u Buenos Airesu, odrastao u Tel Avivu i živio u Italiji, Francuskoj, na Tahitiju te u Kanadi. Od 1964. do 1968., radeći u knjižari Pygmalion u Buenos Airesu, čitao je tada već slijepom Jorgeu Luisu Borgesu. Godinama poslije portretirao je zagonetnoga genija u svojoj knjizi With Borges (2004; S Borgesom, Prometej, 2004) za koju je primio nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes. Autor je brojnih publicističkih djela među kojima su The Dictionary of Imaginary Places (katalog fantastičnih prostora svjetske književnosti, u suautorstvu s Giannijem Guadalupijem, 1980), A History of Reading (1996; Povijest čitanja, Prometej, 2001), Homer’s Iliad and Odyssey: A Biography i mnoge druge.

Alberto Manguel autor je i pet romana te brojnih važnih književnih antologija. Godine 1971. za svoje je kratke priče dobio nagradu La Nación, prvu u nizu nagrada i priznanja. Dobitnik je stipendije Guggenheim i počasnih doktorata Sveučilišta u Liègeu te Sveučilišta Anglia Ruskin u Cambridgeu. Nositelj je odličja francuskog Reda umjetnosti i književnosti. Nakon što je dobio kanadsko državljanstvo, Alberto Manguel za sebe kaže da je prije svega Kanađanin.

Albahari, Manguelov vršnjak, ima trostruki identitet i smatra se srpsko-kanadsko-židovskim piscem. Dosad je objavio više od trideset knjiga koje su mu prevedene na dvadeset jezika. Dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad; posljednja je od njih nagrada Vilenica koju mu je 2012. dodijelilo Društvo slovenskih pisaca. U posljednjih nekoliko godina objavio je romane Kontrolni punkt (2011.) i Životinjsko carstvo (2014.), zbirku priča Propuštena prilika (2013.), knjigu za djecu Ni dana bez čuda (2010.) te fotomonografiju Pamtivek (2010.) Za Booksin portal od lani piše kolumnu Piščev dnevnik.

U suradnji Bookse i Multimedijalnog instituta, Albahari će 'uživo' u Booksinom programu Piščev dnevnik ugostiti Manguela u klubu Booksa 3. lipnja u 20 sati. 

Uz to, Albahari će nastupiti na FEKP-u: svoja djela će čitati 1. lipnja (na čitanju u zagrebačkom Teatru &td. u 20:30) te će 2. lipnja razgovarati s kolegama Veljkom Andonovskim, Josipom Novakovichem, Nikolom Petkovićem i moderatorom Romanom Simićem Bodrožićem o prekomorskim pričama (u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu u 17 sati).

Manguel će ujedno 5. lipnja zatvoriti FEKP kroz razgovor s kolegom Leopoldom Brizuelom i moderatorom Tomislavom Brlekom o argentinskoj književnosti (u 19:30 u zagrebačkom Vip Clubu). Osim na FEKP-u, održat će predavanje u Galeriji Nova (o tome možete pročitati više u vijesti Manguel u Zagrebu).

info i foto: FEKP

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu