Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Zatvoriti granice Bookera?

Large banville John Banville (Foto: Lorena Otero / Wikipedia)
Srijeda
28.03.2018.
Za nagradu Man Booker od 2014. ne konkuriraju samo pisci iz UK, Irske i Commonwealtha, nego svi autori s engleskog govornog područja. Ta odluka doživjela je niz kritika zbog prevlasti američke književnosti, a sada je i međunarodna grupa književnika Folio Academy javno zatražila da se vrate stara pravila nagrade Man Booker, točnije da u konkurenciju više ne ulaze pisci iz SAD-a. Prema anketi unutar ove akademije, kojoj pripadaju i Margaret Atwood, Ian McEwan i Zadie Smith, čak 99% članova traži da Booker vrati stara pravila. 
Engleski književnik John Banville, koji je dobio Bookera 2005. godine, u početku je bio na strani novih pravila, no sada se predomislio: "Booker je bila jedinstvena nagrada, a sada je samo jedna od mnogih sličnih. Uvjeren sam da vodstvo treba hrabro priznati da je pogriješilo."
Književnik Francis Spufford dodao je: "Otvaranje Bookera američkim piscima, bez iste promjene u pravilima Pulitzera, National Book Awards i drugih američkih nagrada, samo smanjuje mogućnosti britanskih, irskih, indijskih, kanadskih, australskih, novozelandskih i južnoafričkih pisaca, dok američkim autorima ne čini veliku razliku. Čak se može reći da američki čitatelji dijelom gube pristup odličnoj književnosti na koju inače ne bi naišli."
Kritičar Sam Leith i dalje drži da su nova pravila bolja. "Ma koliko to ljutilo britanske pisce i izdavače, postoji jasan književni smisao u tome da se Man Booker utemelji na engleskom jeziku, a ne na teritoriju polufunkcionalnog postkolonijalnog tržišnog bloka."
Sama Folio Academy već je 2011. osnovala zasebnu nagradu Rathbones Folio za "izazovnu književnost na engleskom jeziku", kao jasnu protutežu Bookeru.
Podsjetimo, posljednja dva Bookera dobili su američki pisci Paul Beatty i George Saunders.

izvor: The Guardian
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu