Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Yan: Cenzura je nužna

Large mo yan
Srijeda
12.12.2012.

Sinoć je službeno uručena Nobelova nagrada za književnost. Unatoč protivljenju mnogih poznatih pisaca, među kojima su Salman Rushdie i Herta Müller, nagrada je otišla kineskom književniku Mou Yanu.

Protivnici ove odluke ističu kako je Yan ostao blizak kineskoj komunističkoj vladi koja je sklona cenzuri, te kako je odbio potpisati peticiju za oslobađanje umjetnika Liua Xiaoboa iz zatvora (koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog sastavljanja peticije za demokratizaciju zemlje).

U svečanom govoru, Yan se zahvalio Akademiji i pokušao opravdati svoje političko djelovanje. Rekao je da, iako cenzura ne bi trebala stajati na putu istine, ona je nužna i treba biti najviši princip. Usporedio je cenzuru sa sigurnosnom pretragom na aerodromu, neugodnom, ali potrebnom.

Govoreći o Xiaobou, rekao je kako se nada da će Xiaobo biti pušten iz zatvora, ali da ne želi potpisati peticiju za njegovo oslobađanje jer "ne želi raditi nešto na što ga drugi sile" (?)

Naposljetku, govoreći o političkoj ulozi književnosti, objasnio je kako je glavna uloga pisca prikazati dinamično i kontradiktorno područje u "srcima i umovima svake osobe" čime će "neizbježno nadići politiku i stvoriti vrhunsku književnost".

izvor: The Guardian
foto: Johannes Kolfhaus, Gymn. Marienthal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu