Petak
23.11.2012.

Vitalni starčići

l.o.Extra_large_penzija
A+ A-

Philip Roth nedavno je objavio kako odustaje od pisanja i odlazi u zasluženu mirovinu. S druge strane, postoje pisci koji se, izgleda, nikad neće umoriti od pisanja. 87-godišnji Elmore Leonard ove je godine osvojio počasnu nagradu National Book Award za životno djelo i izjavio je da ga nagrada potiče na pisanje novih romana.

Ove jeseni izašla su i nova djela 97-godišnjeg romanopisca Hermana Wouka, 93-godišnje pjesnikinje Lawrence Ferlinghetti i 90-godišnjeg povjesničara Bernarda Bailyna. Nakon 30 godina pauze, 87-godišnji James Salter objavljuje novi roman. Valja spomenuti i 'mlađu generaciju': 81-godišnja Toni Morrison na proljeće objavljuje novi roman i već piše sljedeći, a njen vršnjak Tom Wolfe planira pisanje nekoliko knjiga. 88-godišnji pisac William Gass objasnio je svoje viđenje razloga zbog kojih današnji pisci žive i rade dulje od pisaca kao što su William Faulkner i Francis Scott Fitzgerald: "Mi danas imamo bolji alkohol."

Naposljetku, čak ni Roth nije sasvim otišao u mirovinu. Salter napominje kako Roth trenutno surađuje na pisanju svoje biografije i zaključuje: "Usudio bih se reći, čak i kad pomisliš 'Isuse, ne mogu ovo više', i dalje promatraš život i upijaš stvari. I dalje misliš 'Volio bih napisati ovu priču. Kako bih to napravio?'"

izvor: The Associated Press
foto: TEDxPhoenix

POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.