Page arrow

Upitnici oko Nobela

Large nobel Foto: Adam Baker / Flickr
Srijeda
05.10.2016.
Ove bi godine Nobelova nagrada za književnost trebala biti dodijeljena 13. listopada, barem ako ćemo vjerovati Peru Wästbergu, članu Akademije, koji je 'izletio' pred medije s datumom.
Osim datuma, Akademija nije propustila nijednu drugu informaciju.
Svake godine govori se o potencijalnim dobitnicima i svake nas godine hirovita Akademija (ne)ugodno iznenadi novim imenom. Nakon što su posljednjih godina nagrade otišle Kinezu Mou Yanu, Kanađanki Alice Munro, Francuzu Patricku Modianu i Bjeloruskinji Svjetlani Aleksijevič, možda nas Akademija ove godine iznenadi nekom predvidljivom odlukom?
Naravno, u spekulacijama o Nobelu uvijek se govori o političkom i geografskom ključu. Stoga već godinama kruži priča da je red da književni Nobel ode u Afriku ili u SAD. Posljednji afrički dobitnik je Južnoafrikanac J.M. Coetzee (2003.) dok SAD Nobela čeka duže od 20 godina (Toni Morrison, 1993.) 
Prema tim predviđanjima orijentiraju se i kladionice. Osim popularnog Japanca Harukija Murakamija, koji je svake godine kladioničarski favorit (premda nikad ne postoje naznake da bi mogao dobiti nagradu), visoko na listi kotiraju afrički i američki pisci: sirijski pjesnik Adunis i kenijski pisac Ngugi Wa Thiong'o, američki autori Philip Roth, Joyce Carol Oates i Marilynne Robinson, pa čak i pjesnik i pjevač Bob Dylan.

No, na kladionici se nalaze i brojni važni pisci koji ne spadaju u navedeno geografsko područje: albanski pisac Ismail Kadare, austrijski dramatičar Peter Handke, mađarski autor Peter Nadas, izraelski pisac Amos Oz...

Kome će Akademija dodijeliti nagradu? Hoće li je uopće dodijeliti na navedeni datum? Sva pitanja su otvorena. 
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage sara danius 15.04.2018.

Ni med cvetjem ni pravice

Raskol u Švedskoj akademiji povod je da preispitamo stereotipe o visokoj i niskoj kulturi.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu