Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Umro je Vlatko Pavletić

Large 372
Utorak
18.09.2007.

Vlatko Pavletić bio je sveučilišni profesor, teoretičar književnosti, esejist, kritičar i političar. Od 1987. bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i njezin potpredsjednik šest godina.

Bio je član uredništva biblioteke 'Pet stoljeća hrvatske književnosti', a pokrenuo je i uređivao integralnu biblioteku poezije, s autentičnim glasom pjesnika na gramofonskoj ploči 'Arion', knjižnicu temeljnih djela kulture 'Prometej' i seriju 'Zlatna knjiga' u Nakladnom zavodu Matice hrvatske, gdje je osim toga uredio nekoliko stotina knjiga naših i stranih pisaca od 1964. do 1972. Glavni je urednik fundamentalnih knjižnica 'Stoljeća hrvatske književnosti' i 'Vrhovi svjetske književnosti'. Sastavio je kritičke panorame, preglede i antologije: 'Hrvatska moderna', Sarajevo, 1960; 'Život pod reflektorima' (antologija suvremene hrvatske drame), Zagreb, 1961; 'Hrvatski pjesnici između dva svjetska rata', Beograd, 1963; 'Panorama hrvatske književnosti XX. stoljeća', Zagreb, 1965; 'Zlatna knjiga hrvatskoga pjesništva', Zagreb, 1970., 1971. i 1990.

Od 1990. obnašao je dužnosti ministra prosvjete i saborskog zastupnika, predsjednika Hrvatskog državnog sabora (1995-1999), a potom je dva mjeseca bio i privremeni predsjednik Republike Hrvatske, nakon smrti Franje Tuđmana.

Za svoj dugogodišnji rad kao javni, kulturni i politički djelatnik bio je višestruko nagrađivan.

Nositelj je niza najviših državnih odličja, a 2003. dodijeljena mu je nagrada Zlatni grb, što ju je utemeljio Hrvatski sabor za zasluge u razvijanju parlamentarne demokracije i tolerancije.

Više o pokojnom akademiku možete pročitati na stranici http://www.vlatkopavletic.com.hr/

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu