Page arrow

U Booksu stiže Aminatta Forna!

Large aminattaforna hires1 Aminatta Forna. Foto: Nina Subin.
Srijeda
09.10.2019.

Booksa od 7. do 9. studenog u Hrvatsku dovodi nagrađivanu književnicu, članicu žirija prestižnih književnih nagrada, sveučilišnu profesoricu i aktivisticu Aminattu Fornu.

Njezin roman The Hired Man smješten u hrvatsku provinciju nakon rata bio je nominiran za nagradu IMPAC 2014, te su ga The Boston Globe, The San Francisco Chronicle, The Independent, The Evening Standard, The Australian i NZ Listener stavili na listu najboljih romana u 2013. Roman je bio i izbor kritičara za 2013. knjižarskog lanca Barnes & Noble. "Kamo na policu smjestiti roman čija se radnja događa u Hrvatskoj, a napisala ga je na engleskom autorica iz Siera Leonea?" pitanje je postavljeno još 2015. u Guardianu. Zanimljivo je da roman nije objavljen u Hrvatskoj.

Aminatta Forna rođena je u Škotskoj, a odrasla u Sierra Leoneu i Velikoj Britaniji. Dio života provela je u Iranu, Thailandu i Zambiji. "Nacionalnost više nije bitna stavka na popisu odgovora na pitanje: tko sam ja?" piše Aminatta Forna u izvrsnom tekstu za The National.

Autorica je nagrađivanih romana koji su prevedeni na dvadesetak jezik, a eseje je objavljivala u časopisima i novinama Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer i Vogue. Pisala je priče za BBC radio te radila TV doumentarce među kojima su The Lost Libraries of Timbuktu (BBC Television, 2009) i Girl Rising (CNN, 2013).

Njezin novi roman Sreća trenutno je u užem izboru za Ondaatje Prize i Jhalak Prize, a nominiran je i za Europsku književnu nagradu za fikciju.

Forna je bila članica žirija za književne nagrade Samuel Johnson Prize, the Bailey Prize for Women’s Fiction, the Sunday Times EFG Short Story Award, the Caine Prize i the International Man Booker Prize. Osnovala je 2003. Rogbonko Project za izgradnju škole u selu u Sierra Leoneu. Organizacija vodi i nekoliko projekata u području obrazovanja  odraslih, sanitarnih potreba i mentalnog zdravlja.

Aminatta Forna razgovarat će s Miljenkom Buljević u klubu Booksa u četvrtak, 7.11. u 19 sati te održati predavanja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (četvrtak, 7.11. u 12h) i Filozofskom fakultetu u Rijeci (petak, 8.11. u 12h).

Foto: Nina Subin

*Gostovanje se odvija u sklopu projekta Korak dalje – prema uključivoj kulturi kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija događaja sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge za promicanje kultura Kulturtreger.

njkj

Banner-sa-svime-ESF-54

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu