Page arrow

Transatlantik u Puli

Large adonis Adonis (Foto: Mariusz Kubik / Flickr )
Ponedjeljak
07.11.2016.
Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 1. do 11. prosinca u Puli, u Domu hrvatskih branitelja. Objavljen je i predstavljen cjelokupni program sajma.
Sajam ima dvije krovne teme: središnju temu Transatlantik i regionalni program Ljubljana bere.

Najpoznatiji gost sajma je jedan od najvećih pjesnika današnjice, sirijski autor Adonis, koji prvi put gostuje u regiji. Adonis će gostovati na otvaranju sajma, Doručku s autorom, a u programu 'Istočno pitanje' predstavit će hrvatsko izdanje svoje knjige Zrcalo sna (prev. Tatjana Paić Vukić). U istom programu predstavit će se i kurdska aktivistica i pjesnikinja Bejan Matur i palestinski pjesnik Najwan Darwish.
U sklopu teme Transatlantik, selektorica i prevoditeljica Tanja Tarbuk predstavit će niz portugalskih, afričkih i brazilskih pisaca. Predvodi ih angolski pisac José Eduardo Agualusa, ovogodišnji finalist nagrade Man Booker, s knjigom Opća teorija zaborava. U Pulu dolaze i poznate portugalske književnice Inês Pedrosa i Teresa Salema, portugalski pjesnici Nuno Júdice i Diogo Vaz Pinto, popularni autor José Luís Peixoto, književnik, glazbenik i scenarist iz Lisabona Jacinto Lucas Pires, brazilski pisac i profesor João Carrascoza i Ferréz, pisac i reper iz Sao Paola.
Uz njih, o temi Transatlantik govorit će hrvatski književnici i znanstvenici: Tomica Bajsić, Tatjana Peruško, Dean Trdak, Tahir Mujičić, Predrag Lucić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i Robert Mlinarec.
U regionalnom programu Ljubljana bere / Ljubljana čita selektorica Renata Zamida predstavit će književnu, ali i glazbenu, performersku i likovnu scenu Ljubljane. Književnike predvodi Goran Vojnović, a slijede ga Mojca Kumedrej, ovogodišnja dobitnica nagrade Kočićevo pero, Svetlana Slapšak, slovenska književnica i antropologinja, Boštjan Videmšek s knjigom Na begu, i diva slovenskog pjesništva Svetlana Makarovič s poetsko-glazbenim preformansom Tko gleda ljude kroz mačje oči.
Nova imena slovenske književnosti su Agata Tomažič, Maja Gal Štromar i Sebastijan Pregelj. Poseban je i hommage preminulim slovenskim književnicima Alešu Debeljaku i Tomažu Šalamunu. Likovni dio zastupaju slikarica Metka Krašovec, majstor fotografije Jure Ežen i ilustratorice Alenka Sottler i Hana Stupica. Jaku glazbenu postavu čine Zoran Predin (i bend Druga žena u haremu) i Laibach s glazbenim performansom i izložbom Laibach Kunst Maschine.
Izvan glavnih programa valja izdvojiti gostovanje španjolske autorice i feministice Lucíe Extebarríe, Slavenke Drakulić, Slobodana Šnajdera, te jutarnji program za srednjoškolce u kojem će urednik Kruno Lokotar i pisac Emir Imamović Pirke gimnazijalcima približiti suvremene hrvatske autore.
Cjelokupni program može se pronaći na web stranici sajma.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu