Utorak
15.11.2016.

Tportalova nagrada odlazi Šnajderu
Extra_large_prvo_mjesto
Foto: Brad.K. / Flickr
A+ A-
Nagradu roman@tportal.hr dobio je Slobodan Šnajder za Doba mjedi.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr, birajući među 56 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini, donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić (kao predsjednica), prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.
 
Žiri se u donošenju konačnog suda vodio kriterijima autentičnosti i koherentnosti te se odlučio za Šnajderov "dojmljivo jezično napisan roman, gotovo roman-fresku, koji govori o zaboravu i sjećanju, odnosu između male, intimne i velike, službene povijesti, u kojemu je autor uspio iskazati punoću vremena i prostora", kazala je Luketić.

U kritici objavljenoj na Booksinom portalu, Andrea Zlatar Violić navela je da je Šnajderov roman "spisateljsko svjedočanstvo kako je moguće pisati nakon Auschwitza. Teško i neizvjesno. Ali neizbježno i uvijek osobno."

U finalu su, osim nagrađenog romana, bili Na osami blizu mora Zorana FerićaPodručje bez signala Roberta Perišića, Oblak boje kože Nebojše Lujanovića i Tvoj sin Huckleberry Finn Bekima Sejranovića
 
Pobjedniku Slobodanu Šnajderu pripala je novčana nagrada u vrijednosti od 50 tisuća kuna te skulptura tipkovnice, dok je ostalih četvero finalista dobilo Lenovo tablet Yoga Tab 3.
POVRATAK NA VRH STRANICE