Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Top 10 stranih noviteta

Large chirbes Rafael Chirbes (Foto: Yves Tennevin / Flickr )
Utorak
01.11.2016.
Ususret zagrebačkom Interliberu, književni izdavači pripremili su udarna izdanja koja će predstaviti (i, držimo fige, rasprodati) na sajmu knjiga. Iz velikog broja novih izdanja izdvojili smo 10 najzanimljivijih stranih naslova:
Elena Ferrante: Genijalna prijateljica (izdavač Profil, prevela Ana Badurina)
Konačno će na hrvatskom jeziku biti objavljen prvi dio Napuljske tetralogije kojom je velika talijanska autorica stekla svjetsku slavu.
Rafael Chirbes: Na obali (izdavač Vuković i Runjić, preveo Dinko Telećan)
Roman poznatog i priznatog španjolskog pisca govori o ekonomskoj krizi na priobalnom području. Anketa više španjolskih medija proglasila ga je najboljim španjolskim romanom 21. stoljeća.
Magda Szábo: Trenutak (izdavač V.B.Z., prevela Lea Kovács)
Roman najznačajnije mađarske književnice 20. stoljeća vrlo smjelo se suprotstavlja svakoj vrsti 'konvencionalizirane' umjetničke reinterpretacije povijesti, istodobno se rugajući bilo kakvom pokušaju nametanja državne mitologije, diktaturi i totalitarizmu. U tom smislu, ovaj roman potpuno odstupa od poetike autoričinih ostalih romana. 
Amos Oz: Juda (izdavač Fraktura, prevela Andrea Weiss Sadeh)
U svojem novom romanu, izraelski pisac Amos Oz još jednom dokazuje zašto je jedan od najboljih pripovjedača današnjice. Kroz priču o mladiću na životnom raskršću iznosi provokativnu ideju o kršćanstvu i izdajicama, a ne zaobilazi ni visoku cijenu izraelsko-arapskog sukoba.
Karl Ove Knausgård: Moja borba – Treća knjiga (izdavač OceanMore, prevela Anja Majnarić)
Izlazi treći dio norveškog romana koji, riječima Booksinog čitatelja, "zaposjeda čitatelja poput natprirodne sile" (F.B., Brutalan prikaz svima poznatog)
László Krasznahorkai: Sotonski tango (izdavač OceanMore, prevela Lea Kovács)
Debitantski roman velikog mađarskog autora po kojem je snimljen kultni istoimeni film Bele Tarra.
Cindy Lynn Brown: Prava djeca (ne) odrastaju usput (izdavač Mala zvona, preveo Mišo Grundler)
Pjesme istaknute dansko-američke pjesnikinje otvaraju širok prostor grotesknih koincidencija, inovativnog imaginarija i tvrdoglave odlučnosti da se nikad ne daju zaključati u apsolutne stavove.
Chigozie Obioma: Ribari (izdavač Hena com, prevela Mirna Ćubranić)
Obiomin debitantski roman je tragična i mistična priča obojana koloritom nigerijske svakodnevnice. Roman je osvojio nagradu Oppenheimer, brojna priznanja, pohvale kritičara i ušao je u uži izbor nagrade Man Booker 2015.
Manu Larcenet: Brodeckov izvještaj (izdavač Fibra, prevela Petra Matić)
U stripu koji je nastao kao adaptacija romana Philippea Claudela, Manu Larcenet crno-bijelom tehnikom snažno dočarava surovost zabačenog kraja i ljudi koji u njemu žive. Kombinirajući jake slike oštrih crta kojima opisuje događaje s pastoralnim slikovnim podlogama Brodeckovih razmišljanja, ovo djelo istražuje kušnje s kojima se suočava ljudskost u teškim situacijama.
Naomi Novik: Iskorijenjena (izdavač Algoritam, preveo Miro Labus)
Roman je dobitnik prestižne nagrade Nebula za najbolji roman, finalist nagrade Hugo i roman godine po izboru Library Journala i Publishers Weeklyja. U novom romanu autorica je oslikala vrli, novi svijet ukotvljen u narodne priče i legende u stilu braće Grimm.

***

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Uvjeti suvremenog književnog polja" koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage 1200px a line of syrian refugees crossing the border of hungary and austria on their way to germany. hungary  central europe  6 september 2015 18.11.2018.

Sniženja i poniženja

Zagrebački Interliber djeluje kao da je vrijeme stalo, ali neki detalji upućuju na širi društveni kontekst.

Piše: Luka Ostojić

Preporuke
Homepage spain 1976 07.11.2018.

Interliber: TOP 5

Od 13. do 18.11. održava se zagrebački Interliber. Donosimo preporuke najzanimljivijih naslova stranih autor(ic)a!

Piše: Booksa

Pisma Pukovniku
Homepage liber 16.11.2017.

Liber 2017: Judi, libri i beštimje

Booksina delegacija, pod mudrim vodstvom Ane od Officea, posjetila je 40. Inteliber i prošla mnoge Scile i Haribde.

Piše: F. B.

Urednički komentar
Homepage 25 interliber 12.11.2017.

Interfiks

Zagrebački Interliber obilježila je samoinicijativna odluka Milana Bandića da pomogne nakladnicima.

Piše: Luka Ostojić

U fokusu
Homepage interliber 17.11.2015.

Interliber - nikad bolji?

Dostupni podaci o Interliberu podsjećaju na baratanje informacijama o turističkoj sezoni. No, ništa se bitno ne mijenja, osim što neki manji izdavači vidno nedostaju. 

Piše: Neven Svilar

Književne svilarije
Homepage interliber 15.11.2013.

O istosti i nepromjenjivosti Interlibera

Činjenica da je sajam toliko isti kao i uvijek daje mu posebnu notu nadrealnoga, a knjige se ukazuju tek kao čudesna kulisa te pomaknute stvarnosti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu