Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'To nisu krimići, nego ljubići!'

Large policija
Nedjelja
18.08.2013.
Švedska književnica Maj Sjöwall, poznata kao 'baka skandinavskog kriminalističkog romana', obrušila se na svoje mlađe kolege. Tvrdi da se skandinavski pisci krimića ponašaju kao filmske zvijezde, da više brinu o budućoj filmskoj adaptaciji nego o samom romanu, te da suvremeni krimići "ne govore više o policijskom poslu i kriminalu, nego o ljubavi i vezama - kao knjige za djevojke". 
Sjöwall je s mužem Martinom Beckom zajednički pisala i objavljivala romane od 1965. Upravo njihov rad smatra se temeljem na kojem su nastali autori kao što su Stieg Larsson i Henning Mankell, te serije kao što su Most i Ubojstvo. Nakon Beckove smrti 1975., Sjöwall je prestala objavljivati romane i posvetila se prevođenju. Što se tiče popularizacije skandinavskih krimića, tvrdi da "ne želi biti dio ovog cirkusa". 
U svojim romanima Sjöwall i Beck pokušavali su "predstaviti viđenje društva i opisati jednu eru u Švedskoj". Sjöwall tvrdi da su takvi romani s vremenom pronašli i svoje čitatelje: mlade i politički ekstremno lijeve generacije. 
izvor: The Guardian
foto: North Sullivan

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu