Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko je trenutno najsretniji znanstvenik u Britaniji?

Large 154
Utorak
15.05.2007.

Jučer je na ceremoniji u Londonu dodijeljena nagrada Kraljevskog društva za najbolju znanstvenu knjigu 2007. godine, čiji je sretni dobitnik psiholog Daniel Gilbert.

Prije mjesec dana objavljena je lista od 12 naslova koji su ušli u utrku za nagradu koja pobjednicima osigurava vječnu slavu, bolju prođu knjige i puni njihov račun s dodatnih 10.000 funti. Kako je znanost širok pojam, takva je bila i lista na kojoj su se našle teme u rasponu od biografije Francisa Cricka – znanstvenika koji je razotkrio spiralnu strukturu DNA, do elaboriranja znanstvene pozadine slavne TV serije 'Dr. Who'.

Ipak, u drugi krug izbora ušle su knjige Homo Britannicus Chrisa Stringera koja govori o naseljavanju Britanaca; In Search of Memory Erica R. Kandela koja se bavi proučavanjem pamćenja; Lonesome George Henryja Nichollsa koja priča toplu priču o zadnjem živom primjerku gigantske kornjače s otoka Galapagos; One in Three Adama Wisharta koja istražuje povijest raka; The Rough Guide to Climate Change Roberta Hensona o klimatskim promjenama te ovogodišnji pobjednik Stumbling on Happiness Daniela Gilberta čiju je knjigu koja nam pokušava objasniti što je sreća izdao Harper Press.

Istraživač svemira Colin Pillinger nagrađivanje Daniela Gilberta obrazložio je riječima: "Ovo je knjiga koja se lako čita – vrlo je zabavna. Jedan član odbora rekao je da mu se, dok je čitao, činilo da je autor s njim u sobi. Daniel Gilbert nam na zabavan način, uz pomoć kognitivne znanosti i psihologije pokušava pomoći da shvatimo kako i zašto donosimo odluke koje se tiču naše budućnosti."

Daniel Todd Gilbert, profesor psihologije na Harvardu, već je osvojio brojne nagrade za svoje profesorske vještine i za svoj znanstveni rad, uključujući nagradu Američkog društva psihologa za mlade znanstvenike kojom se nagrađuju iznimna dostignuća na početku karijere, ali ističe da mu je najveći uspjeh u životu što se na listi najpoznatijih ljudi koji su napustili školu (Most Famous High School Dropouts) nalazi odmah do Dizzieja Gillespieja.

Profesor Gilbert slobodno vrijeme krati pišući priče što mu je očito pomoglo u utrci za prestižnu znanstvenu nagradu. Knjiga još nije prevedena na hrvatski, a čekajući da do toga dođe, dijelove knjige pročitajte ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu