Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko je dobio Gervaisa?

Large blood Foto: Mora Manuela Vieytes / Wikipedia
Utorak
03.10.2017.
Dodijeljena je Nagrada Drago Gervais, i to u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. O nagradama je odlučio žiri u sastavu: Aleksandar Mijatović, Milorad Stojević, Vlado Simcich Vava, Ivica Prtenjača i Darija Žilić.
Za najbolje neobjavljeno djelo konkuriralo je 75 rukopisa. Najboljim je proglašen roman Krvotok Darka Šeparovića. Član žirija Aleksandar Mijatović obrazložio je: "Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju, i to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije i izmjenom pripovjedačkih perspektiva."
Šeparović (1987.) je korčulansko-zagrebački pjesnik koji je dosad pohvaljen na natječaju za 'Gorana za mlade pjesnike', a za rukopis Autopilot je 2015. dobio nagradu 'Na vrh jezika' za mlade pjesnike. Ovo mu je prva prozna knjiga. 
Uz nagrađeni rukopis, pohvaljeni su i radovi Igora Grbića, Zorana Žmirića, Zorana Pilića, Željka Funde, Jelene Dunato, Dunje Dujmić Detoni, Petre Bezjak, Nade Galant, Sebastijana Antonija Kukavice i Mirte Kučan Moraal.
Za najbolje objavljeno djelo nagrađena je zbirka pjesama Porat uspomenov autora Krešimira Stanišića (1938.) Riječ je o izboru iz Stanišićeva pjesništva pisana na senjskoj čakavštini, u akcentuaciji akademika Milana Moguša. Žiri je pohvalio zbirku zbog dijalektološke vrijednosti i etnografskog doprinosa.

izvor: Novi list

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu