Ponedjeljak
09.07.2018.

Thilo Sarrazin protiv Random Housea
Extra_large_sarrazin
Thilo Sarrazin (Foto: Thomas Rodenbücher / Flickr)
A+ A-
Njemački publicist Thilo Sarrazin tužio je izdavačku kuću Random House jer neće objaviti njegovu novu knjigu o islamu.
 
Sarrazin, umirovljeni bankar i bivši pročelnik financija Berlina, u studenom 2016. potpisao je ugovor s navedenim izdavačem o izdanju knjige radnog naslova Neprijateljsko preuzimanje: Kako islam narušava progres i prijeti društvu. Rukopis knjige poslao je u veljači ove godine, a uredništvo Random Housea nakon čitanja rukopisa odlučilo je ne objaviti knjigu. 
 
Sarrazin od izdavača traži odštetu, a Random House tvrdi da ne pokušava zaustaviti objavu knjige, nego da je tek poručilo autoru da "slobodno objavi knjigu u drugoj izdavačkoj kući". Knjigu će tako objaviti njemački izdavač FinanzBuch Verlag koji se dosad uglavnom bavio područjem ekonomije. 
 
Sarrazin je član socijaldemokratske stranke, no u javnosti je poznat po antiimigrantskim stavovima. Tako u knjizi Njemačka si kopa vlastiti grob iz 2010. optužuje imigrante da su "poglupili" njemačko društvo. Ne čudi što su njegov bestseler prigrlili simpatizeri ekstremno desne stranke Alternative für Deutschland.

Njegova tužba podsjeća na sličan slučaj u SAD-u u kojem je izdavačka kuća Simon&Schuster potpisala ugovor s popularnim američkim alt-right propagatorom Milom Yiannopoulosom da bi se naknadno odlučila povući iz suradnje. 

izvor: The Guardian
POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!