Page arrow

Svjetski autori u Zagrebu i Splitu

Large magris Claudio Magris (Foto: Casa de América / Flickr)
Utorak
23.08.2016.
U Medijateci Francuskog instituta danas je održana press konferencija kao najava Festivala svjetske književnosti koji će se održati od 4. do 11. rujna u Zagrebu i Splitu.
O festivalu u organizaciji Frakture govorili su Seid Serdarević, direktor Frakture i programski direktor festivala, Luc Levy, ravnatelj Francuskog instituta, te Tomislav Buntak, član programskog odbora i voditelj likovnog programa festivala.
Serdarević je u uvodnom govoru najavio novosti koje nas očekuju u četvrtom izdanju festivala. Za početak, program se širi u Split, gdje će od 5. do 8.9. gostovati domaći i regionalni gosti (Renato Baretić, Goran Vojnović, Ivica Đikić...), kao i strani gosti (profesor Ugo Volli, Paolo Cognetti, Paolo Zardi, Adriana Altaras). 
Nadalje, ovogodišnja zemlja-partner je Italija, što znači da nam sa susjedne 'čizme' dolaze brojni zanimljivi pisci: najpoznatije nam je ime svakako Claudio Magris, a dolaze nam Antonio Pennacchi, mladi autor Paolo Cognetti, istraživač Ecovog opusa Ugo Volli, strip-autor Zerocalcare... Osim autora, na festivalu će se predstaviti i talijanska nakladnička scena. 
Naravno, dolaze i odlični pisci van Italije: francuska autorica Muriel Barbery, mađarski pisac Péter Gardos, češka književnica Kateřina Tučková, austrijski pisac Karl-Markus Gauss, izraelska spisateljica Fania Oz-Salzberger, slovenski pisac Dušan Šarotar, brojni hrvatski pisci i mnogi, mnogi drugi gosti.
Posjetitelje festivala dočekat će i niz poznatih programa: šezdesetak gostujućih književnika i umjetnika gostovat će u programima Pisac i njegov čitatelj, Razotkrivanje, Mali noćni strip-tiz, Književna matineja za srednjoškolce... 
Levy je govorio o instalaciji Livre in Room koja će biti dostupna posjetiteljima u Medijateci od 3.9. do 2.10. Ova neobična instalacija Jorisa Mathieua doslovno omogućuje bijeg iz stvarnosti u književnost. Posjetitelj ulazi u prostoriju, bira jedno djelo između tridesetak naslova, a potom mu hologram-glumac naglas čita odlomak iz knjige. Levy je objasnio da livre na francuskom znači čitati, te je na tečnom hrvatskom simpatično najavio "čarobno putovanje u svijet knjiga". 
Naposljetku, Buntak je govorio o vizualnom dijelu festivala. Kao i prije, festival će vezati književnost uz film i likovnu umjetnost. U filmskom programu očekuju nas adaptacije književnih djela gostujućih pisaca te dokumentarni filmovi. U likovnom dijelu, 24 vizualna umjetnika su na temelju djela gostujućih pisaca napravila vlastite slike koje će biti izložene tijekom festivala. Uz to, napravljeni su i portreti svih gostujućih pisaca. 
Na kraju valja napomenuti da će poseban dio programa biti posvećen piscu koji spaja Hrvatsku, partnersku Italiju te Francusku: dakako, riječ je o Predragu Matvejeviću.
Cijeli program Festivala i ostali detalji mogu se pronaći na službenoj web stranici festivala.
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage svilar foto 16.09.2014.

Anatomija jednog festivala

Završio je Festival svjetske književnosti koji je odgovorio na najvažnije pitanje za takvu manifestaciju: zašto uopće postoji?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu