Page arrow

Sva prava pridržana!

Large 51
Subota
24.02.2007.

Sudeći po broju tužbi zbog ove ili one povrede autorskih prava na djela pokojnog akademika Johna Ronalda Reuela Tolkiena, njegovi nasljednici mora da su organizirani u diverzantske jedinice koje danonoćno prate internetske prijestupnike.  Nedavno su dobili spor tuživši kanadsku tvrtku koja je 2004. registrirala domenu jrrtolkien.com, a prošlog mjeseca inkasirali su 4000 dolara od programera iz Wisconsina koji je nekoliko puta nudio Tolkienova djela na download.

Sad su se okomili i na Tolkienove fanove s eSnips.com, stranice za dijeljenje datoteka, koji su ondje postavili neke njegove romane, točnije Gospodara prstenova i Hobbita. Od eSnipsa zatražili su imena korisnika-postavljača tih dokumenata i njihovo hitno skidanje sa stranica. U eSnipsu nisu odbili maknuti sporne dokumente, ali su ipak poručili da bez sudskih naloga neće otkrivati privatne podatke svojih korisnika. Kad je stigao sudski nalog, u eSnipsu su zamolili za malo vremena ne bi li korisnici mogli uložiti žalbu. Kako su prekršitelji obožavatelji Tolkienova lika i djela i ovim radnjama nisu namjeravali stjecati materijalnu korist, Tolkienovi nasljednici imaju razumijevanje za cijeli slučaj i prašinu navodno dižu iz razloga da se izbjegnu slični slučajevi u budućnosti.  

Ako se sjećate, sličan skandal izbio je prije koju godinu, ali s drugim akterima - Larsom Urlichom iz Metallice i Napsterom. Dogodilo se, naime, da su jadni fanovi predugo čekali na novi album svojih uredno podšišanih idola pa su navalili na skidanje prve verzije koja je procurila upravo na Napsteru. Tužbu je dobio momak iz Metallice, samo što je došla u paketu s bijesom fanova.

Ako želite biti pošteni korisnici autorskih prava, nema vam druge nego kupiti knjigu u knjižari, platiti kartu za kino pa čak i porez na prazan CD. A ako se ponekad osjetite prevarenim, povedite se za društvancem iz South Parka i ravno autoru na vrata po svojih trideset kuna ili, u slučaju autorove smrti, njegovim zakonskim nasljednicima.

 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu