Utorak
17.04.2018.

Stranac na opasnom putovanju
Extra_large_czs
A+ A-
Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavlja elektronički zbornik 12 radova pod nazivom Kamen na cesti: granice, opresija i imperativ solidarnosti, zbornik radova sa znanstvenog skupa Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe / Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti održanog 25.-26. studenog 2016. u sklopu 10. Dana Marije Jurić Zagorke.
 
Naslov zbornika već se tradicionalno izravno povezuje s naslovima Zagorkinih djela čime se odaje počast njezinu nasljeđu i djelu. Ovaj naslov referira se na jedan od najpopularnijih Zagorkinih romana, netipičan u njezinu opusu, koji prati nesretnu, zlostavljanu i diskriminiranu junakinju Mirjanu. "Kamen na cesti označava onoga tko je odbačen zbog svoje različitosti i posljedičnu beskrajnu usamljenost, stranca na opasnom putovanju preko kojeg mnogi gaze i koji se u svojoj izmještenosti osjeća kao da više nigdje ne pripada", piše Anita Dremel u svom predgovoru.

U zborniku su predstavljeni radovi Nede Novosel, Biljane Oklopčić i Lucije Saulić, Vinka Drače, Iskre Vuksanović, Janice Tomić, Tee Raše, Mirele Berbić Imširović, Jasmine Bolfek Radovani, Marte Baradić, Petre Šarin, Sare Kekuš i Davora Konjikušića, Ane Fazekaš i Antonije Vodanović.
 
Znanstvene tekstove uredile su Lidija Dujić, Lada Čale Feldman, Renata Jambrešić Kirin, Anita Dremel, Maša Grdešić i Nataša Medved, a e-izdanje zbornika uredila je Ana Pavlić
 
E-zbornik može se preuzeti na stranici Centra za ženske studije:

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.