Page arrow

Španjolci nagradili Amosa Oza i Elenu Pontiakowski

Large 265
Nedjelja
01.07.2007.

Izraelski književnik Amos Oz dobitnik je nagrade Princ Asturias, jedne od najuglednijih španjolskih nagrada za književnost. Oz (68), bivši vojnik, danas pacifist, ovom je nagradom nagrađen u znak priznanja za njegovo zalaganje za mir među Palestincima i Izraelcima te za njegovu osudu svih oblika fanatizma.

Oz, autor 18 romana i brojnih eseja, u svojim se djelima bavi napetostima života u Izraelu zbog arapsko-židovskog sukoba. Jedan je od najpopularnijih književnika i novinara u svojoj zemlji i njegovo se ime posljednih godina spominje u kontekstu Nobelove nagrade za književnost.

"Da moram u jednoj riječi sažeti cjelokupno svoje književno djelo, rekao bih da su to obitelji. Kad bih to morao učiniti u dvije riječi, rekao bih nesretne obitelji," kazao je Oz prošli tjedan, primajući nagradu Princ Asturias za književnost 2007.

Oz je jedan od najistaknutijih izraelskih pristaša političkog rješenja palestinsko-izraelskog konflikta kroz uspostavu dviju država, palestinske i hebrejske, a i otvoren je kritičar radikalnog islamizma koji zaziva uništenje hebrejske države, o čemu piše u svom djelu Kako izliječiti fanatika. Godine 1978. pomogao je utemeljiti izraelski mirovni pokret Mir sada, a nekada je kao vojnik sudjelovao u Šestodnevnom ratu 1967. i u Jomkipurskom ratu 1973.

Oz je u Oviedu nagrađen s 67.000 $ i kipićem, reprodukcijom katalanskog kipara i slikara Joana Miróa.

Osim nagrade Princ Asturias koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća u svijetu u različitim područjima od sporta do znanosti, prošli tjedan Španjolci su uručili nagradu Romulo Gallegos književnici poljskih korijena Eleni Pontiakowski.

Nagradu za najbolji roman koja nosi ime bivšeg predsjednika i dodjeljuje se svake dvije godine, Poniatowska je osvojila romanom El Tren Pasa Primero (Vlak prolazi prvi).

"Kada netko poput mene napuni sedamdeset i pet godina i osvoji nagradu ovakva kalibra to je jednostavno izvrsno," izjavila je Poniatowska. "Nagrada predstavlja odavanje priznanja mome književnom opusu, iz razloga što sam novinarka i spisateljica. Smatram je nagradom posvećenoj čitavoj latinskoj Americi i pričinjava mi izvanredno zadovoljstvo."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu