Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sotonski stihovi u džamiji?

Large 296
Nedjelja
22.07.2007.

Kontroverzni njemački istraživački novinar i pisac Günter Wallraff, poznat zbog radikalnog pristupa vlastitom poslu, nemalo je iznenadio njemačku javnost najavom da će javno čitati knjigu Sotonski stihovi svog kućnog prijatelja Salmana Rushdieja u još neizgrađenoj džamiji u Kölnu. Wallraff, koji prema vlastitim riječima baš i ne podržava izgradnju džamije u tom zapadnonjemačkom gradu, tvrdi da se na čitanje najomraženijeg autora u muslimanskom svijetu odlučio zbog prakticiranja slobode vjeroispovijesti.

Čini se da je ovaj potez izazvan recentnim zanimanjem njemačke vlade za potrebe muslimanskog stanovništva. Naime, osim izgradnje džamije u Kölnu u kojem živi 120.000 muslimana, njemačka je vlada prošle godine započela s organiziranjem Muslimanske konferencije te je predstavnicima muslimanskih vlasti omogućila redovite konzultacije kod vladinih dužnosnika što je očito zasmetilo nekim antimuslimanski nastrojenim građanima.

U Njemačkoj, gdje živi oko 3,2 milijuna muslimana, od čega više od polovice Turaka, a najviše ih je upravo u Kölnu, antimuslimanska strujanja su izraženija nego ikad i čini se da bismo se uistinu trebali bojati za život slavnog Wallraffa. On je najavio da će prije čitanja zatražiti policijsku zaštitu ukoliko to bude potrebno, a s obzirom na njegovo prethodno iskustvo, vjerujemo da se uopće ne boji moguće odmazde fundamentalista.

Wallraff je, naime, postao poznat infiltrirajući se u socijalne skupine koje je istraživao pa je tako neko vrijeme živio kao beskućnik, glumio je da je alkos, a jednom je prilikom bio i turski gastarbajter. Svoja 'gastarbajterska' iskustva tj. poniženja koja je pretrpio glumeći Turčina, opisao je u svojem najpoznatijem djelu Na samom dnu iz 1986. Sedamdesetih je godina zbog rušenja diktature čak završio u grčkom zatvoru pa ne čudi da ima hrabrosti poduzeti ovakav suicidalni korak. Je li ludo hrabar novinar sam sebi prepisao smrtnu presudu, obavijestit ćemo vas nakon najavljenog čitanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu