Page arrow

Sloboda za Fayadha

Large javad alizadeh  penetrating pen Javad Alizadeh: 'Penetrating pen'
Ponedjeljak
11.01.2016.
Odlukom saudijskog suda, 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos Ashraf Fayadh koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen je na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere. Također mu se stavlja na teret blasfemija i zagovaranje ateizma u zbirci pjesama Upute uključene, objavljenoj 2008. u Bejrutu i potom zabranjenoj za distribuciju u Saudijskoj Arabiji. Oduzeto mu je pravo na odvjetnika, a time i pravo na pravedno suđenje. 
Nakon presude reagirale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, a apelima za sprječavanje izvršenja kazne pridružili su se i brojni pojedinci i institucije u kulturi, među kojima i međunarodni književni festival u Berlinu koji je pokrenuo inicijativu svjetskog čitanja poezije. Inicijativu je svojim potpisima podržalo više od 300 umjetnika, među kojima i nobelovci Herta Müller, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Wole Soyinka i Mario Vargas Llosa, kao i predsjednica međunarodnog PEN-a Jennifer Clement.
U sklopu inicijative u četvrtak 14. siječnja na stotinjak lokacija u više od 30 zemalja javno će se čitati Fayadhove pjesme. Svjetskim čitanjem poezije organizatori inicijative pozivaju vlade Velike Britanije i SAD-a da interveniraju i izvrše pritiska na Saudijsku Arabiju da podigne svoje standarde poštivanja ljudskih prava, te sve pojedince, institucije, škole i medije da svojim sudjelovanjem "stanu na stranu pravde i slobode".
Inicijativi su se pridružili i hrvatski PEN, Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i književni klub Booksa u Zagrebu, gdje će se u četvrtak od 18 do 19:30 sati održati čitanje Fayadhovih pjesama na hrvatskom jeziku te pjesama prisutnih pjesnika.
Pjesnička će se čitanja održati na stotinjak lokacija u više od 30 zemalja, u gradovima kao što su Auckland, New York, Los Angeles, New Orleans, Philadelphia, Santa Fe, St. Louis, Montreal, Santa Cruz (Bolivija), Managua, Mexico City, Beč, Sofija, Atena, Bologna, La Spezia, Rim, Milano, Torino, Basel, Biel, Den Haag, Oslo, Copenhagen, Gothenburg, Stockholm, Lisabon, Edinburgh, Glasgow, Lancaster, Herefordshire, London, Norwich, Cardiff, Zagreb, Beograd, Kijev, Zaporizhia, Moskva, Riga, Bejrut, Port Louis (Mauricijus), Lagos, Ife, Ibadan (Nigerija), Ramallah, Singapur, Yangon i drugi.

izvor: Hina

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu