Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sjón u Booksi

Large sjon najava foto Sjón (Foto: Steve Rhodes / Flickr)
Četvrtak
02.06.2016.
U novom izdanju Booksinog Književnog budoara, na tribini Književnost, između, u petak 10. lipnja u 20:00 naročito nam je zadovoljstvo ugostiti svjetski poznatog i priznatog islandskog umjetnika Sigurjóna Birgira Sigurdsona, poznatijeg pod umjetničkim imenom Sjón.
Sjón je višestruko nagrađivani književnik, glazbenik, libretist, dramski pisac i filmski scenarist. Široj je publici najpoznatiji po bliskoj suradnji s islandskom glazbenicom Björk: u mladosti su zajedno svirali u bendu The Sugarcubes, a nastavili su zajedno raditi tijekom cijele njene solo karijere. Sjón je napisao tekstove za brojne pjesme (među kojima su najpoznatije IsobelJógaOceania Wanderlust), te je napisao tekstove za cijeli soundtrack filma Ples u tami Larsa von Triera. Za pjesmu I've seen it all nominiran je za Oscara i Zlatni globus. 
Književnu karijeru počeo je već s 15 godina kad je objavio prvu zbirku poezije. Do danas je napisao 13 zbirki poezije, sedam romana, četiri operna libreta, brojne drame, filmske scenarije i slikovnice. Njegove su knjige prevedene na 30 jezika. Osvojio je besramnu količinu domaćih i međunarodnih nagrada.
Za roman Plava lisica (Skugga-Baldur) 2005. godine dobio je prestižnu Književnu nagradu Nordijskog vijeća, nordijski pandan Man Bookeru. Roman je preveden na 21 jezik, a posljednji od njih je hrvatski: Plava lisica upravo izlazi u izdanju V.B.Z.-a i u prijevodu Tatjane Latinović.
Idući roman Iz kitovih usta (Argóarflísin) ušao je 2012. u uži izbor za međunarodne nagrade Independent Foreign Fiction Prize IMPAC Dublin Literary Award. Njegovo posljednje djelo, queer roman Moonstone - Dječak koji nikad nije bio (Mánasteinn - drengurinn sem aldrei var til), dobio je baš sve postojeće književne nagrade Islanda. Uskoro će biti objavljen u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Češkoj. Nadamo se uskoro i - u Hrvatskoj.
Sjón dolazi na riječki festival vRIsak predstaviti hrvatsko izdanje romana Plava lisica. U Booksi ćemo, pak, sa Sjónom razgovarati o svemu: o njegovoj suradnji s Björk, o islandskim narodnim pričama i queer književnosti, o libretu i drami, o nadrealizmu i panku, o Zagreb Prideu koji se održava dan kasnije...

Ne propustite jedinstvenu priliku i dođite upoznati fantastičnog gospodina Sjóna u Booksu, u petak 10. lipnja u 20 sati.
Razgovor vode Dunja Kučinac i Luka Ostojić.
Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage johannes kopf eoq2h1pqrco unsplash 06.03.2024.

'Mjesečev kamen': Surova realnost i nada u bolju budućnost

Roman islandskog autora Sjóna slojevit je, napet, ponekad šokantan, sa završetkom koji donosi nadu u bolju budućnost.

Piše: Sara Kopeczky

Podcast
Homepage untitled design  9 20.10.2022.

Peripheral Visions #1: Kristín Ómarsdóttir i Sjón

U prvoj epiozodi novog temata Booksina podcasta naslova 'Peripheral Visions' ugostili smo dvoje islandskih autora, Kristín Ómarsdóttir i Sjóna

Video
Homepage 2 12.10.2022.

Revija malih književnosti: Sjón

U okviru Booksinog festivala ugostili smo poznatog islandskog pisca Sjóna koji nas je uveo u književnost s ruba naseljenog svijeta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu