Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sjajna filmašica i još bolja spisateljica

Large 384
Ponedjeljak
24.09.2007.

Multitalentirana američka filmašica Miranda July dodala je još jedan redak dugačkom popisu nagrada koje je osvojila. Ovaj put kući odnosi nagradu Frank O'Connor koja se dodjeljuje za najbolju debitantsku zbirku priča objavljenu na engleskom ili u engleskom prijevodu tijekom prošle godine.

Zbirkom No One Belongs Here More Than You odnijela je 35.000€ vrijednu nagradu, pomevši kvalitetnu konkurenciju, izraelskog književnika Etgara Kereta i novozelandsku spisateljicu Charlotte Grimshaw.

Predsjednik žirija Pat Cotter, koji je ujedno direktor Književnog centra Munster, institucije koja dodjeljuje nagradu, izjavio je da je na natječaju pobijedila knjiga pravog spisateljskog genija koju čitatelji dugo neće zaboraviti.

Zbirku još uvijek nismo čitali, tako da ne znamo pretjeruje li Cotter s hvalospjevima, ali sudeći prema autoričinoj biografiji, riječ je o iznimno kreativnoj umjetnici. Miranda July (1974.), dijete kalifornijskih pisaca, karijeru je započela pišući drame koje je pri inscenaciji obogaćivala glazbom i videom. Te je performanse nazivala 'filmovima uživo'. Njezin prvi dugometražni film Ja i ti i svi koje poznajemo iz 2005., osvojio je posebnu nagradu na Sundance Film Festivalu i četiri nagrade u Cannesu, uključujući Zlatnu kameru.

O knjizi kojom je dokazala da je jednako uspješna kao književnica saznajte više na stranici noonebelongsheremorethanyou.com. Koje li slučajnosti, upravo smo tom stranicom svojedobno otvorili našu LinkJet rubriku. Ovim jednostavnim, a u isto vrijeme totalno originalnim konceptom Miranda July dala nam je do znanja da ćemo na njezino ime u budućnosti često nailaziti.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu