Page arrow

Sigetska pustolovina

Large gkk konf. za tisak najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman Jadranka Matok Bosančić, Renata Dobrić i Tomislav Bašić
Srijeda
19.09.2018.
Rukopis šibenskog autora Tomislava Bašića Otok proglašen je najboljim rukopisom pristiglim na 'Natječaj za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman' koji je Gradska knjižnica Kaštela raspisala u povodu svoje 20. obljetnice.
Na natječaj je pristiglo 15 rukopisa, a odluku o dobitničkom romanu donijelo je povjerenstvo u sastavu: Nevenka Nekić, Đuro Vidmarović, Miroslav Međimorec i Renata Dobrić. Pored najboljeg, povjerenstvo je pohvalilo i rukopis Tlo boje krvi autora Marina Pelaića iz Splita.
U obrazloženju se navodi da je Otok "izuzetno zanimljiv hrvatski povijesni roman nadahnut dvjema obljetnicama: 450. obljetnicom Sigetske bitke i 950. obljetnicom grada Šibenika. Autor je, uz pomoć glavnog junaka Jakova, kroz višeslojno i lako čitljivo djelo uvjerljivih dijaloga i izvrsnom karakterizacijom likova, iznimno vješto povezao jug i sjever Hrvatske, istkavši pritom nepretencioznu i uvjerljivu neplaniranu životnu pustolovinu glavnog lika, kojega je sudbina odvela na mjesta o kojima nije mogao niti sanjati.
(...) Dobiva se približna slika hrvatskoga feudalnoga društva, Turaka i njihovih odnosa unutar vojne hijerarhije, kao i atmosfere u opsjednutom Sigetu i ljudi oko Nikole Šubića Zrinskog. Autor je nastojao spojiti južne i sjeverne hrvatske krajeve, pri čemu je ukazao na njihove razlike i sličnosti. Mjestimice je tekst prožet humorom, a ne nedostaje ni akcije u stilu Gospodara prstenova."
Autoru će biti dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 10.000 kuna, a roman će biti objavljen u Nakladi Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela. Pokrovitelj glavne nagrade je Grad Kaštela.
Svrha natječaja jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti te poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo. Cilj natječaja jest i upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi trebalo biti postignuto upravo kroz ovakvu formu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu