Page arrow

Seksizam u stripu

Large angouleme Angoulême (Foto: Patrick Janicek / Flickr)
Četvrtak
07.01.2016.
Festival u Angoulêmeu, jedan od najvećih europskih strip festivala, našao se pred ozbiljnom optužbom zbog diskriminacije autorica. Naime, organizatori su objavili popis od 30 imena u ovogodišnjoj konkurenciji za grand prix. Na popisu nema nijedne žene. 
Uslijedila je velika reakcija strip autora i čitatelja. Udruga Women in Comics Collective Against Sexism je pozvala na bojkot festivala, a tri nominirana autora povukla su se iz konkurencije: francusko-sirijski autor Riad Sattouf ocijenio je odluku nepoštenom, američki scenarist Daniel Clowes nazvao je popis "sramotnim debaklom", a francuski crtač Joanne Sfar rekao je da "ne želi biti dio ceremonije koja je u tolikom nesrazmjeru s trenutnim stanjem strip umjetnosti". 
Direktor festivala Franck Bondoux prvo se branio nemuštim obrazloženjem: "Nagrada se dodjeljuje za životno djelo. Nažalost, u povijesti stripa nema mnogo žena. Takva je realnost. Ako odete u Louvre, ni tamo nećete pronaći mnogo umjetnica." No, nakon velikog pritiska festival je objavio ispriku i obećao uvrstiti "neke autorice" (?!) na popis.
U 43 godine postojanja ovog festivala samo je jedna žena dobila grand prix, a riječ je o francuskoj autorici Florence Cestac. Među nominiranima su se u tom razdoblju našle još tek Marjane Satrapi i Posy Simmonds.

***

izvor: The Guardian

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu