Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Sedam veličanstvenih

Large hertmans Stefan Hertmans (Foto: Bibliotheek Kortrijk / Flickr)
Srijeda
31.08.2016.
Na Festival svjetske književnosti dolazi šezdesetak domaćih, regionalnih i stranih autora. Lako se izgubiti u moru zanimljivih tribina i predstavljanja. Stoga smo odlučili skromno predložiti nekolicinu zagrebačkih i splitskih događanja koja ne bismo propustili ni za živu glavu.
1. Dvostruki portretAntonio Pennacchi Slobodan Šnajder (moderira Sinan Gudžević)
- ponedjeljak 5.9. u 18:00, Dvorana Müller Kina Europa, Zagreb
Festivalska zemlja-partner ove je godine Italija, a jedan od najpoznatijih talijanskih gostiju svakako je Antonio Pennacchi, autor brojnih djela, među kojima se izdvaja povijesni roman Mussolinijev kanal preveden na hrvatski. 
Uz Pennacchija predstavit će se i naš znameniti Slobodan Šnajder koji je nedavno dobio odlične kritike za povijesni roman Doba mjedi. "Mene ne zanimaju lake stvari u književnosti", rekao nam je Šnajder u razgovoru za Booksu. Ni ovaj program neće biti lak: možemo očekivati jedinstveni susret dvojice velikih europskih pisaca i književni razgovor za pamćenje.

***
2. Okrugli stolMuze i topovi: Ratne teme u književnosti (sudjeluju Ivica ĐikićStefan Hertmans Josip Mlakić, moderira Hrvoje Klasić)
- utorak 6.9. u 19:30, Dvorana Müller Kina Europa, Zagreb
Tribina okuplja trojicu odličnih i različitih pisaca oko teške teme kojoj se neizbježno vraćamo. Ivica Đikić je ove godine predstavio hvaljeni, dokumentarni roman Beara o ratnom zločincu Ljubiši Beari. Josip Mlakić napisao je brojne prozne tekstove o ratu i posljedicama rata, a na Festivalu predstavlja najnoviji roman Majstorović i Margarita
Stefan Hertmans (1951) jedan je od nacjenjenijih flamanskih autora svoje generacije. Ove godine u Frakturinom izdanju izlazi njegov nagrađivani roman Slikar i rat, preveden na 16 jezika.

***
3. Pisac i njegov čitateljVesna Lemaić Jagna Pogačnik
- srijeda 7.9. u 17:00, Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Zagreb
U ranijem terminu predstavit će se mlada, ali veoma hvaljena slovenska književnica Vesna Lemaić (1981). S njom će razgovarati njena najpomnija čitateljica - prevoditeljica i književna kritičarka Jagna Pogačnik.
Već prva knjiga Popularne priče osvojila je dvije nagrade, a 2014. je godine prevedena na hrvatski. U istoj godini kratka priča joj je uvrštena u antologiju Best European Fiction 2014. Lemaić je aktivna i kao organizatorica radionice kolektivnog trash pisanja, članica neformalnog Lezbijsko-feminističkog sveučilišta, te politička i ekonomska aktivistica.

***
4. Mali noćni strip-tizZerocalcare (mod. Vladimir Šagadin)
- četvrtak 8.9. u 21:00, Velika dvorana Kina Europa, Zagreb
U strip programu gostuje mlada talijanska zvijezda Michele Rech (1983) poznatiji kao Zerocalcare. Proslavio se autobiografskom strip-serijom Armadillovo proročanstvo o rimskom ilustratoru. Najnoviji strip rasprodan mu je u Italiji u 80.000 primjeraka, a u Zagrebu će kroz razgovor sa urednikom i kritičarem Vladimirom Šagadinom pokazati zašto uživa status jednog od najomiljenijih talijanskih stripaša. 

***
5. Predstavljanje knjige Smokva slovenskog autora Gorana Vojnovića (mod. Ivica Ivanišević Nebojša Lujanović)
- petak 9.9. u 20:00, Gradska knjižnica Marka Marulića, Split
Vrlo popularni mladi slovenski pisac Goran Vojnović predstavit će splitskoj publici svoj novi, treći roman Smokva. "U prijašnjim romanima su teme ratnih zločina i čefurstva ipak bile noseće, dok Smokvu doživljavam kao vrlo intiman, na neki način tih roman, svoj 'najtiši' do sad, bez obzira što i u ovom romanu počinju ratovi, brišu se i nestaju ljudi i raspadaju države", rekao je pisac u razgovoru za Hinu.

***
6. RazotkrivanjeMuriel Barbery (mod. Ursula Burger)
- petak 9.9. u 21:00, Velika dvorana Kina Europa, Zagreb
Francusko-marokanska spisateljica i profesorica filozofije rijetko je uspješna autorica. Već prvi roman Poslastica (2000.) preveden je na 12 jezika, a roman Otmjenost ježa (2006.) iznenađujuće je postao bestseler, preveden je na više od trideset jezika i adaptiran u film. Što čini ježa otmjenim, a autoricu tako uspješnom, saznat ćemo kroz razgovor s prevoditeljicom Ursulom Burger. 

***
7. Razgovor s Adrianom Altaras (mod. Nebojša Lujanović)
- srijeda 14.9. u 19:00, Gradska knjižnica Marka Marulića, Split
Njemačka književnica i glumica hrvatskog podrijetla predstavit će svoj rad. Njeno najzanimljivije djelo bit će nam popularni autobiografski roman Titove naočale
Kako je otkrila u razgovoru za Booksu, Altaras u romanu "prepliće istinu i fikciju, zbilju i laž. Moj otac nije popravio naočale Titu kako se smatralo, ali spasio je živote četrdesetero djece iz Židovske općine. To je bila istina, iako o tome nije govorio."
Nakon razgovora s autoricom slijedi i projekcija filma Titove naočale (2014.) u režiji Regine Schilling.

***

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Uvjeti suvremenog književnog polja" koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage svilar foto 16.09.2014.

Anatomija jednog festivala

Završio je Festival svjetske književnosti koji je odgovorio na najvažnije pitanje za takvu manifestaciju: zašto uopće postoji?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu