Page arrow

Šampion kratke priče

Large pilic
Srijeda
03.06.2015.

Kakav bi to Festival europske kratke priče bio bez natječaja za kratku priču? Kao Romeo bez Julije, Split bez Marjana, špageti bez umaka...

No, pustimo pjesničke figure na stranu. Tema FEKP-ovog natječaja za kratke priče bila je Amerike, pristigle su 174 priče anonimnih autora, a veliki žiri (Stjepan BalentSaša Drach, Damir Karakaš, Vladimir Arsenić i Dijana Matulić) je nakon brzog, ali dubinskog čitanja imenovao pobjednike. 

Prvu nagradu odnio je nekoć manje poznati hrvatski pisac Zoran Pilić koji se nedavno istaknuo široko hvaljenom zbirkom Nema slonova u Meksiku. Naslov pobjedničke priče je Kad su divovi hodali zemljom.

Srebrna medalja pripala je beogradskom autoru Vukašinu Štrekeru (s pričom Američka java).

Treću nagradu podijelili su Robert Mlinarec (Mini atlas Južne Amerike, moj privatni zemljopis) i Karmela Hromin (Gledajući Ameriku).

Prvonagrađni autor ipak nije osvojio put u Ameriku, no zato je dobio dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u latvijskom Ventspilsu. Drugonagrađeni autor ide na dvotjedni boravak u splitsku rezidenciju za pisce udruge Kurs, a trećenagrađeni će imati priliku pohađati ljetne škole pisanja CeKaPe-a.

Čestitke! 

Pobjedničke priče možete pročitati na stranici FEKP-a.

foto: Z. Pilić i Mika (Booksina arhiva)

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage eb20071025reviews710250303ar 01.03.2022.

Ljubav i komedija

Roman 'Pavelova prava ljubav' Zorana Pilića nije manifest rom-com žanra, nego jedan od njegovih punokrvnih, pametnih i kvalitetnih predstavnika.

Piše: Sara Tomac

Kritike
Homepage mila f 7u0yiq1pb4u unsplash 16.02.2021.

Sile lutanja i usidrenja

'Svijet prije tebe' Zorana Pilića prevashodno je zanimljiv i inspirativan roman, štivo koje privlači sadržajem i porukom.

Piše: Dalibor Plečić

Ne damo Varšavsku!
Homepage large 347 23.07.2010.

Ne damo Varšavsku: Kapetan Zlokob & Čovjek s najljepšim čizmama na svijetu

Danas čitamo strip komediju s primjesama tragedije etabliranog hrvatskog pisca Zorana Pilića. Uživajte!

Kritike
Homepage large 1791 29.11.2009.

KRITIKA 55: Zoran Pilić

Snaga poruke izgubila se u nepotrebnom komplikovanju kraja romana koji je pokušao da mu udahne određen intelektualizam koji nije inherentan Pilićevom narativu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu