Page arrow

Samoubojstvo u paru

Large 386
Ponedjeljak
24.09.2007.

Francuski filozof André Gorz, jedan od utemeljitelja tjednika Le Nouvel Observateur, počino je samoubojstvo zajedno sa suprugom u njihovu domu u Vonsonu, istočno od Pariza. /naslovna/

Gorzova supruga Dorine (83), britanskog porijekla, godinama je bolovala od degenerativne bolesti. Gorz je rođen u Beču 1923. kao Gerard Horst. Primio je francusko državljanstvo 1954. godine, a ime promijenio u André Gorz. Svoje je radove objavljivao pod književnim imenom Michel Bosquet.

Kao teoretičar političke ekologije i antikapitalizma autor je djela Ekologija i politika, Ekologija i sloboda, Zbogom proleterijatu, Metamorfoze rada.

S Jeanom Danielom utemeljio je 1964. tjednik Le Nouvel Observateur.

Gorz se povukao u mirovinu 1983. kako bi se mogao brinuti za oboljelu suprugu i s njom povučeno živjeti u Vosnonu.

Mrtav je par u ponedjeljak ujutro pronašla prijateljica. Na vratima su bile poruke kako treba "obavijestiti policiju", a uz njih i nekoliko oproštajnih pisama upućenih bližnjima.

Prema nekim izvorima, filozof je počinio samoubojstvo rastrojen zbog teškog zdravstvenog stanja svoje supruge.

U lani objavljenom djelu Pismo D. Povijest jedne ljubavi, André Gorz napisao je odu svojoj supruzi.

"Upravo si napunila 82 godine. Još si uvijek lijepa, graciozna i poželjna. Živimo zajedno 58 godina i volim te više nego ikada. Nedavno sam se ponovo zaljubio u tebe i ponovo u sebi nosim prazninu koju mogu popuniti samo kad je tvoje tijelo stisnuto uz mene".
(Hina)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu