Page arrow

Rukopisu "Katarina, velika i mala" V.B.Z.-ova nagrada

Large logo v.b.z. nagrade
Srijeda
15.05.2019.

Dobitnica V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman je Olja Raičević Knežević, za rukopis Katarina, velika i mala, objavljeno je  na 12. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak.

U obrazloženju žirija nagrade stoji da je u romanu prikazan život žene rođene u glavnom gradu Crne Gore, od 80-tih godina prošlog stoljeća do danas, njezine traume od rane smrti majke, susreta sa svijetom prostitucije i droge do završetka u bračnom kavezu. U romanu je stvorena složena mreža odnosa, s nizom odlično karakteriziranih likova koji vode radnju u brojne odvojke. Roman ne uljuljkava u optimizam niti se bavi pomodnim aktivizmima.

Raičević Knežević rekla je da je u ovom romanu, kao i u drugim njenim djelima, tema odlazaka i dolazaka, gubljenje jednog identiteta i pokušaj gradnje novog. Istaknula je da je glavni lik Katarina izmišljen lik, kombinacija žena koje voli i koje je upoznala te da roman nije autobiografski, prenosi tportal.

Jagna Pogačnik je rekla da je žiri, u kojem su, uz nju, bili književnik Zoran Ferić, književni kritičar Strahimir Primorac, glavni urednik V.BZ.-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić, pročitao 97 pristiglih romana te odabrao među finaliste njih šest.

Detljno obrazloženje žirija u nastavku:

"Može li se danas još uvijek uvjerljivo i zanimljivo, bez ponavljanja već pomalo stereotipnih situacija iz kataloga tzv. stvarnosne proze, pisati o turbulentnim vremenima, od odrastanja u osamdesetima do danas, na prostorima koje su nekada povezivale zajedničke granice, potom razdvajao rat, a danas susjedski odnosi i slične tranzicijske i posttranzicijske situacije? Sudeći po romanu što ga je žiri Nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman izabrao za ovogodišnjeg laureata, očito je da može. Naravno, ukoliko se pripovijeda iz vizure uvjerljivog i punokrvnog lika i ispriča dojmljiva priča pojedin(a)ca, na dobro poznatoj vjetrometini društvenih, političkih i inih promjena. Glavna junakinja romana, koja odrasta na ulicama crnogorskog glavnog grada, vrlo je rano suočena s prvom velikom traumom svoga života, onom smrti majke. Nakon nje morat će se suočiti s mnogim drugima – od samoubojstva najbolje prijateljice, preko ljubavne izdaje, posrnuća u mrežu droge, prostitucije i mafije, do bračnog kaveza. Tražeći svoje mjesto unutar obitelji, prijatelja, gradova u kojima će živjeti, gradeći identitet kćeri, unuke, prijateljice, ljubavnice, supruge, majke, Katarina će nas provesti kroz vrlo složenu mrežu građenu od nepredvidive zbilje i još nepredvidljivijih međuljudskih odnosa.

Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija, 'Katarinu' vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora, ali uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po snažnim, neprilagođenim, hrabrim i prije svega likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina. No, što je osobito važno, ona nije jedina takva, niti su drugi ostali u njezinoj sjeni, jer roman vrvi mnoštvom odlično kakteriziranih i nimalo papirnatih likova koji svoje priče i sudbine križaju s njezinom, donoseći skupa s njima i brojne 'rukavce' priče koji nadopunjavaju, dinamiziraju i usložnjavaju ionako precizno i kritičko skeniranje društvene pozornice.            

I kada je žele učiniti Malom i kada se trudi postati Velikom, ulovljena u mrežu koja prijeti njezinom duhu i tijelu, u kojoj se za dominaciju bore moć i novac, razne političke opcije, nasljeđa i zavičaji, uloge koje je netko drugi napisao, Katarina je uvjerljiva i složena, kao život sam, kao i ovaj roman."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu