Page arrow

Riječke autorice i autori na BEK-u

Large book relaxation holiday reading ebook science 1249273
Srijeda
03.07.2019.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige drugo kolo biblioteke elektroRI. U okviru biblioteke objavljuju se pjesnički i prozni naslovi suvremenih riječkih autorica i autora, kako onih afirmiranih i nagrađivanih na regionalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, tako i onih mlađih i neafirmiranih. 

U drugom kolu objavljena je nagrađena zbirka pjesama u prozi Aleatorika disanja Sebastiana Antonia Kukavice, poema Avenija: dokument jednog vremena i međuprostora koju potpisuje skarlet_p, nagrađena zbirka priča Ništa za pisati kući o Envera Krivca te tri romana – Svitanje na zapadu Igora Beleša, Tragovi goveda Mladena Blaževića i Troslojne posteljine Dunje Matić.

Više o objavljenim naslovima pročitajte u nastavku.

Mjestimično eruditska zbirka pjesama u prozi Aleatorika disanja Sebastiana Antonija Kukavice, mladog autora koji je objavio već pet knjiga, obiluje književnim i glazbenim referencama. U ozračju avangardnog eksperimenta nekih ne tako davno minulih desetljeća, Kukavica rezignirano-razigrano plete fragmente nabijene kulturnom i povijesnom svijesti zapadne civilizacije.

Poema Avenija: dokument jednog vremena i međuprostora svojevrsni je lirski roman, bogato razgranata freska "duhovnog pejzaža ranog 21. stoljeća". Knjiga je to o stasanju jedne izgubljene generacije s prijelaza stoljeća, obilježene globalizacijskim procesima i medijskom i pop-kulturnom sveprisutnošću, unutar kojih se traže mogućnosti individualne samizgradnje.

Priče Envera Krivca su zapravo podsjećanje na to kako je sve krhko i kako sve može nestati. Zato vrijedi bilježiti sjećanje, pa čak i nostalgiju za nekim vremenima kad se svijet nije činio kao slika na ekranu velike televizije. Enver Krivac talentirani je autor poetskih proza i vrhunski upravo u pričama u kojima se poigrava jezikom, unosi nadrealne elemente i parodira stvarnost koju živimo.

Geografska i kulturna izmještenost Beleševa romana je prividna, jer tema koju obrađuje u svojoj prohodnoj i čitkoj prozi univerzalnog je karaktera, dok se napetost koja između likova nastaje zbog njihovih oprečnih vjerskih pripadnosti (katoličke i protestantske) vrlo lako može preslikati na napetosti postojeće u hrvatskom društvu – a vjerojatno je to bila i autorova namjera.

Neobičan i nedovoljno poznat roman Tragovi goveda zanimljiv je i uspio pokušaj pisanja povijesno-socijalnog romana u suvremeno doba, ali s radnjom smještenom u godine previranja oko Prvog svjetskog rata, u ruralnom kraju gdje ponos i tradicija često moraju pronaći kompromis s instinktom za preživljavanje i materijalno stjecanje. Postavljajući pred svoje osebujne likove moralne dvojbe i iskušenja, Mladen Blažević drži čitatelja napetim, a pripovjednim stilom u kojem ne nedostaje govornog jezika i arhaizama uspješno dočarava ozračje svijeta koji ispisuje.

Ironijom i autoironijom bogat „generacijski roman" Dunje Matić Troslojne posteljine istovremeno je lokaliziran i intimistički, ali i zamalo panoramski prikaz pulsa tzv. milenijalaca, obrazovanih, a dezorijentiranih, prepuštenih, a nesigurnih. Priča ispletena od pisama, pripovijedanja, dijaloga i reminiscencija, referenci pa i jednog prizora iz budućnosti osjeća se prostranijom nego što to kazuje broj stranica, a na kraju knjige poželjet ćemo se ne rastati s glavnim likovima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu