Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Revija malih književnosti 2015: Est-Lit-Lat

Large revija malih knjizevnosti Foto: Revija malih književnosti 2014.
Utorak
13.10.2015.
Ako niste čuli za goste Revije malih književnosti, to nije čudo! Revija je prvobitno zamišljena kao festival koji će hrvatskoj publici predstaviti manje poznate književnosti. Na Reviji su od 2005. gostovali autori iz brojnih zemalja u bližem i daljem susjedstvu, no nakon deset godina predstavljanja jugoistoka Evrope, Revija odlazi na sjever.
Otvaramo novo poglavlje Revije i predstavljamo čak tri zemlje. Estonija, Latvija i Litva imaju vrlo malo zajedničkog: govore različitim jezicima, nastajale su u različitim okolnostima, a s njima jedva da imamo i prevoditeljske veze. Snalazili smo se kako smo znali i umjeli, estonske tekstove preveli smo preko finskog i engleskog zahvaljujući Borisu Vidoviću, za latvijske smo uspjeli pronaći entuzijastičnu Santu Domijan Zviedre kojoj su ovo prvi književni prijevodi, dok je s litavskog tekstove birala i prevodila jedina (i odlična) prevoditeljica između naša dva jezika, Mirjana Bračko. To i jest smisao Revije – uspostaviti književne veze tamo gdje su slabe ili ih uopće nema
Revija će se u Booksi održati od 21. do 24. listopada, a u četiri dana predstavit će nam se preko 10 pisaca. Iz Estonije stižu Indrek Hargla, Jürgen Rooste, Triin Soomets, Urmas Vadi i selektor Jan Kaus
Iz Latvije stižu Pauls Bankovskis, Kārlis Vērdiņš, Sergej Timofejev, Inga Žolude i selektor Arvis Viguls
Iz Litve nam dolaze Gintaras Grajauskas, Undinė Radzevičiūtė, Tomas Staniulis i Indrė Valantinaitė.
Ako vas Revija potakne na čitanje baltičke književnosti, u sklopu Revije izlazi i katalog koji će predstaviti 27 književnica i književnika suvremene estonske, latvijske i litavske književnosti. Prije kataloga svakako prolistajte i temat novog, 418. broja Zareza koji će predstaviti sedam gostujućih autora Revije. 
Reviju organizira Udruga Kulturtreger, a dizajn Revije potpisuje Zoran Đukić.
Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage revija 1 22.10.2015.

Čudnovati žanrovi Baltika

Kako se prva večer Revije malih književnosti primicala kraju, tako je maglovit pojam 'baltičke književnosti' počeo poprimati jasne konture. 

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage 399131951 dd2895c2fe z 30.10.2014.

Iz kuta

Autor: Eljan Tanini (Revija malih književnosti 2014, Albanija)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu