Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 9.1 - 15.1.2017.

Large slika rasknjizje
Nedjelja
08.01.2017.

Noviteti: 

Proza:

1. Povijest svjetlosti, Jan Němec (Naklada Ljevak)
Jan Němec napisao je izvrstan roman o poznatom češkom fotografu Františeku Drtikolu. Autor postavlja pitanje jesmo li ikada razmišljali o tome kako bi izgledala priča napisana svjetlosnom zrakom. Kao prvo, ne bi to bila obična priča, nego posve neobična sudbina rasprostranjena na nekoliko mjesta, epoha i povijesnih događaja. Drugo: bila bi to pripovijest o fotografu, jer fotograf je majstor svjetlosti. 

2. Azijada, Pierre Loti (disput)
Azijada je poluautobiografski tekst temeljen na piščevu dnevniku iz 1876. i 1877. godine, kad je kao mladi francuski mornarički časnik boravio u Grčkoj i Istanbulu. U ovoj neuobičajenoj kombinaciji dnevnika i epistolarnog romana mogu se naći zanimljivi opisi istanbulskih eksterijera i interijera (ulica, trgova, kuća, bazara, kavana, džamija, groblja itd.) u kojima posebice dolazi do izražaja Lotijevo divljenje prema turskoj kulturi. 

3. Smrt vozi Audi, Kristian Bang Foss (Naklada Ljevak)
Ova komedija apsurda, u kojoj glavni junaci osjećaju neodoljivu potrebu da se iščupaju iz okova besciljnog životarenja, osvojila je 2013. godine Nagradu EU za književnost.

Publicistika: 

1. Hirošima, John Herseygu (Sandorf)
Reportažno remek-djelo legende novinarstva Johna Herseyja objavljeno je u povodu sedamdesete godišnjice prvog američkog izdanja. Reportaža je u integralnom obliku objavljena u The New Yorkeru 31. kolovoza 1946., što je jedinstveni slučaj u povijesti časopisa. 

2. Unutarnja tvrđava, Pierre Hadot (Sandrof)
''Nastojat ćemo otkriti ono što je Marko Aurelije htio učiniti pišući ih, odrediti književni rod kojemu pripadaju, a osobito definirati njihov odnos prema filozofskom sustavu koji ih nadahnjuje, i na kraju, ne pišući carevu biografiju, otkriti ono što se od njega kao osobe pojavljuje u njegovu djelu.''

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu