Page arrow

Rasknjižje 8. – 14.2.2016.

Large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
08.02.2016.

Noviteti:

Proza:
1. Posljednja noć u Tremore Beachu, Mikel Santiago (Znanje)
Nakon traumatičnog razvoda uspješni glazbenik Peter Harper zapada u ozbiljnu emotivnu i kreativnu krizu te mir i inspiraciju odluči potražiti u zabačenom mjestu na obali Irske, plaži Tremore Beach. Izolirana kuća na plaži kao da je stvorena za njega. Jedini su mu susjedi neobični američki bračni par Kogan, s kojima se brzo sprijatelji, a upoznaje i novu zanimljivu djevojku, Judie, došljakinju poput njega... Roman je prozvan malim remek-djelom žanra koji je ustanovio Stephen King, premda bi se prije mogao okarakterizirati kao vrsni psihološki triler na tragu romana Patricije Highsmith ili Hitchcockovih filmova.

2. Zapis o pronicljivosti, Jose Saramago (Laguna, Beograd)
'U osnovi romana je sarkastična Saramagova parabola o pravilima igre zapadne demokratije: neopredeljeni birači, kako ove tvrdoglavce nazivaju, sasvim su mirni, čak poslušni građani kakve vlast samo poželeti može. Ali njihovo odbijanje da se pretvaraju kako im izborni proces daje neki izbor vredan glasanja, sa stanovišta vlasti, duboko je subverzivan – to je neoprostiv greh i nedopustiv propust.' - Terens Raferti, The New York Times

3. Apsolutno siguran, Robert Roklicer (Naklada Đuretić i Studio Moderna)
Možemo reći da i u novoj zbirci Roklicerovih tekstova prevladava njegov već dobropoznati lirski (anti)junak. To je čovjek srednjih godina koji stvarnost vidi kao mračnu, život sveden na vodoravnu dimenziju, postojanje kao gotovo posve besmisleno pomicanje u vremenu bez ikakvih uporišta u tradicionalnim nadosobnim instancama kao što su brak, obitelj, domovina, Bog. Njegov odnos prema drugim ljudima uglavnom se svodi na svojevrsnu solidarnost s 'braćom' po piću i društvenom gubitništvu, otresitost i omrazu prema muškarcima koji su funkcionalizirani u kapitalizmu (konobari, poreznici, policajci, političari), kao i površne seksualne i osjećajne veze s mnogim ženama te iznimno mučne financijske i psihološke situacije s bivšim suprugama.

4. Potemkinovo selo : antologija kraće ruske proze (post)perestrojke, Dmitrij Prigov (Frakura)
Kad su se 1991. srušile monumental­­ne Po­temkinove kulise SSSR-a, razotkrio se iluzijski karakter (sovjetske) pro­šlosti, ali i jednako nepouzdan ka­rakter no­vonastale (postsovjetske) zbilje. Ruska tran­zicijska stvarnost tih je godina nalikovala na kakav hibrid Disneylanda i Coppolina Kuma; bio je to potrošački park za odrasle, s divljim kapitalistima, krvavim mafijaških obra­­čunima i daškom 'specifične ruske duše'. Upravo je iluzijskom karakteru tog raz­dob­lja posvećena antologija u kojoj su našlo desetero najistaknutijih pred­stavnika su­­vremene ruske književne scene.

5. Krv na snijegu, Jo Nesbø (Fokus komunikacije)
Božićno je vrijeme u Oslu, krajem sedamdesetih. Olav Johansen je 'čistač', plaćeni ubojica sa stalnim angažmanom kod jednog od najmoćnijih šefova kriminalnog podzemlja grada. Nakon još jednog uspješno obavljenog zadatka, Olav se javlja šefu ne bi li preuzeo novi posao, međutim, zadatak koji mu ovaj dodijeli — odmah mu je jasno — može mu osigurati moć, ali se jednako tako može prometnuti i u njegovu najveću pogrešku. Od lovca, Olav vrlo lako može i sam postati lovina. Šef, naime, ovaj put poželi likvidaciju — svoje žene, a maske padaju, jedna za drugom...

Poezija:
1. Everest, Drago Glamuzina (Fraktura)
Važno je napomenuti kako se knjiga Everest iz pjesme u pjesmu dodatno konotativno usložnjava i raste u svojoj polisemantičnosti. Ogoljujući sebe, ali i sve drugo uokolo, Glamuzinino pjesničko pismo jedno je od onih koje se doista eksplicitno usuđuje pitati ono od čega netragom bježe svi pjesnički i ini mediokriteti u Hrvatskoj i svakoj drugoj književnosti, ali i životu samom.

Publicistika:
1. Državljanin, građanin, stranac, neprijatelj : Jedna povijest Jugoslavije i postjugoslavenskih država, Igor Štiks (Fraktura)
Štiks iz pojma državljanina i građanina razvija i dokazuje tezu o mijenama političkih sistema i zajednica te koliko su i kako utjecali na poziciju i život pojedinca. Odgovara na pitanja što uopće znači biti državljanin, biti uključen ili pak isključen, kako se osjećati u poziciji građanina i što se događa kada se ona mijenja u onu stranca ili pak neprijatelja. Knjiga Državljanin, građanin, stranac, nepri­jatelj povijesna je, kulturološka i sociološka, ali prije svega politička studija koja pokazuje koliko su krhki identiteti, kako se lako stvaraju i grade novi te koliko je pitanje državljanstva i građanstva važno i danas.

2. Romi u Srbiji : između nakovnja siromaštva i čekića diskriminacije, Božidar Jakšić (Most Art)
'S Romima i ne samo Romima sam kao dečak delio i logorašku i izbegličku sudbinu. Taj davni biografski podatak obeležio je moja istraživanja uslova života Roma u Srbiji. Osnovu mog istraživačkog pristupa činio je stav da nema slobodnog društva bez slobode pojedinca, a da se ljudska i manjinska prava, građanske slobode pripadnika nacionalnih manjina mogu temeljno analizirati istraživanjem uslova života egzistencijalno najugroženijih – Roma.'

3. O autoritarnoj savesti (od Miloševića do Đinđića i nazad), lektire i marginalije 1994 - 2006., Zlatko Pavković (Most art)
Srpsko društvo u državi pod rukovodstvom Slobodana Miloševića bilo je u pećini na čijim je zidovima kreirana stvarnost. Za dvanaest godina tokom kojih su – u televizijskom političkom magazinu nezavisne produkcijske kuće VIN, 'Video nedeljnik' (emitovanom uglav­nom na Studiju B i B92) – objavljivani, jedan deo ovih kratkih tekstova, fusnota, napisan je pod Miloševićevom, a drugi pod tranzicionom vlašću. Raniji ukazuju na kriminogeni karakter prvog režima; kasniji – najpre blagonakloni u nadi da će se nova vlast uhvatiti u koštac sa autoritarnim nasleđem – postaju, kako vreme odmiče, sve oštriji u osudi novog talasa korupcije, bezidejnosti i kohabitacionizma sa starim režimom.

4. Radikalna misao : Fenomenologija političkog radikalizma,  Jure Vujić (Alfa)
Analizirajući semantičke razlike između fenomena političkoga ekstremizma i radikalizma, autor proučava epistemologiju političkoga radikalizma i fenomen političkoga nasilja, pružajući višeslojni pregled ideoloških matrica suvremene radikalne desnice i ljevice. Koliko radikalnu desnicu, toliko i radikalnu ljevicu obilježuje odbacivanje postojećega poretka − pluralizma i demokracije − odnosno negiranje svih ostalih političkih pokreta, ideologija i stranaka uključujući i one koji pripadaju tzv. umjerenoj ljevici ili desnici. Autor je priložio razne političke simbole i propagandni materijal sa svrhom da što bolje prikaže političku ikonografiju radikalne ljevice i desnice.

5. O sestrama, siromašnima i bolesnima : Slike socijalne i zdravstvene povijesti međuratnog Zagreba, Željko Dugac (Srednja Europa)
U knjizi su opisani počeci socijalne politike u međuratnoj Hrvatskoj i Jugoslaviji te društvene prilike u kojima se ona oblikovala. Autor ukazuje na složenost djelovanja 'sestara pomoćnica', kako su se isprva zvale medicinske sestre, koje je objedinjavalo medicinski i socijalni rad. Budući da se rad sestara prilagođavao potrebama društva, značajan dio knjige posvećen je analizi strukture korisnika njihove pomoći.

6. Evropa – sedamdeset godina nakon Drugog svetskog rata, ur. Alida Bremer i Saša Ilić (Most Art)
Za ovo izdanje Beton Internationala, poziv je upućen autorkama i autorima iz različitih delova našeg kontinenta s molbom da napišu kako vide poslednjih sedamdeset godina, kao i sadašnjost Evrope. Pitanje upućeno Istoku odnosilo na pojam 'antifašizma' i njegovo današnje značenje. Pitanje upućeno Zapadu odnosilo se na viziju Evrope s one strane birokratije.

Ostalo:
1. Dnevnik iz Guantanama, Mohamedou Ould Slahi (Profil)
Potresno svjedočanstvo čovjeka koji je već 13 godina zatvoren u američkom logoru Guantanamo na Kubi zajedno s drugim muslimanima osumnjičenim za terorizam i suradnju s Al-Qa'idom iako nikakva optužnica protiv njega nije podignuta. Mohamedou Ould Slahi u svojem dnevniku opisuje život u tom logoru, svakodnevni režim, kako izgledaju ispitivanja, detaljno opisuje svoj slučaj, što mu se ondje događalo, kako je bio podvrgnut fizičkom i psihičkom pritisku te mučenju.

Događanja:

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Više informacija o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu