Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 29.8. - 4.9.2016.

Large slika rasknjizje
Nedjelja
28.08.2016.

Noviteti:

Proza:

1. Majstorović i Margarita, Josip Mlakić (Fraktura)
Roman Majstorović i Margarita prepun je referenci na kultnu seriju Twin Peaks te filmove Jima Jarmuscha i Akija Kaurismäkija, a u njemu se precizno zrcale društvo i njegove tajne nakon dvadesetak godina tranzicije. Josip Mlakić napisao je najneobičniji krimić posljednjih godina, roman predodređen da bude kultni.

2. Emet i druge priče, Ivana Šojat-Kuči (Fraktura)
Emet na hebrejskom znači "život” i tom je riječju oživljen Golem. Ispisana na njegovo čelo, ona ga oživljuje, a brisanjem samo jednoga slova, "E”, nastaje Met – "smrt”. Upravo u svijetu onostranoga, između horora i fantastičnoga, prebivaju junaci Emeta i drugih priča. 

3. Muškarac u grlu, Vedrana Rudan (Oceanmore)
Nova knjiga Vedrane Rudan Muškarac u grlu upravo je tiskana u izdanju Naklade OceanMore. Tema novog romana je život četrdesetšestogodišnje Ksenije koju mladi ljubavnik zavodi u novogodišnjoj noći. Dok su intimni, junakinja u mislima razgovara sa svojim bivšim suprugom.

4.Žar u pepelu, Sabaa Tahir (Lumen)
Prije petsto godina divlji je ratnik Taius ujedinio rascjepkana bojovnička plemena i navalio sa sjevera, nakon čega je zgazio Učenjačko Carstvo i osvojio veći dio kontinenta. Prozvao se carem i utemeljio Bojovničko carstvo, izgrađeno na okrutnosti i strahovladi. Elias Veturius najbolji je vojnik Carstva. Laia, učenjačka djevojka zlatnih očiju i crne kose, kći je vođa pokreta otpora... 

Publicistika: 

1. Modernizam u hrvatskom igranom filmu, Tomislav Šakić (disput)
Modernizam u hrvatskom igranom filmu pristupa raspravi o modernizmu u kinematografiji s mnogih strana: što je to uopće filmski modernizam? Zar nije film kao medij 20. stoljeća nužno moderan? Kako tumačiti filmske modernizme u općem toku povijesti moderne umjetnosti? 

2. Figure zaboravljanja, Ivo Paić (disput)
Što smo to zapravo doživjeli?” i "što se zapravo dogodilo?” – krucijalna su pitanja iz obzora očekivanja. Zapravo je subverzivna riječ koja poznavanje događaja i doživljaja uvodi u medij njihova spoznavanja. Riječ koja povezuje Figure zaboravljanja.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu