Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje 29.2.- 6.3.2016.

Large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
29.02.2016.

Noviteti:

Proza:
1. Kratki razgovori s odvratnim muškarcima, David Foster Wallace (Opus Gradnja)
Zbirka se sastoji od dvadeset i tri priče koje funkcioniraju kao ciklus kratke proze. Četiri naslovne priče oblikovane su kao zamišljeni intervjui s nepoznatim muškarcima na temu njihova odnosa sa ženama. Ovi portreti brbljavih muškaraca u trenucima njihove iskrenosti propituju zajedljivo i na trenutke vrlo duhovito agoniju seksualnih veza. Wallaceovi odvratni muškarci ne samo da rekonstruiraju svoje odnose sa suprotnim spolom već i oslikavaju solipsističku pustoš suvremenog doba.

2. Sofia se uvijek odijeva u crno, Paolo Cognetti (Fraktura)
Sofia se uvijek odijeva u crno roman je koji ne bježi od politike, ni od povijesti, ali svojim preciznim i in­ten­zivnim pismom, koje iza prividne jednostavnosti nosi izvanrednu emotivnu snagu, njegov nam autor po­najprije želi približiti intimni svijet žene. A Sofia, ta nespokojna i divlja djevojka, kadra preživjeti vlastite neuroze i iskoristiti iznenadne trenutke prosvjetljenja, nalik je na junakinje Salingera ili Carvera: natjerat će nas da je slijedimo kroz trenutke ljepote i boli, tjeskobe i iskupljenja, sve dok ne pronađe vlastiti put, pokazujući nam usput i ono što bi možda moglo poslužiti i nama.

3. Mali prozor, Muharem Bazdulj (Fraktura)
U ovom napetom trileru Muharem Bazdulj priča o porat­nom tranzicijskom društvu u kojem ubojstvo novinara ne izaziva ništa više od nekoliko prigodnih tekstova. Vješto smišljen zaplet navodi čitatelja da se i sam upusti u potragu za ubojicom na sarajevskim ulicama, postavljajući pitanja na koja je ponekad možda bolje i ne saznati odgovor. Pravi balkanski noir.

4. Preko granica : Pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu, Saadat Hasan Manto (Ibis grafika)
Otvarajući nove sadržajne i stilske mogućnosti, Manto je značajan ne samo kao autor koji je stvorio zamjetan književni opus, već i kao autor koji je utro put generacijama pakistanskih i indijskih književnika koji su došli nakon njega. Zbirka donosi četrnaest Mantovih pripovijedaka koje daju dobar pregled tema koje su ga zaokupljale i prvi put u našu književnu svakodnevicu donosi s izvornika prevedenog autora koji je svojom kvalitetom zaslužio da u njoj bude prisutan već davno prije.

Publicistika:
1. Treba li filozofija svoju povijest?, ur. Ivana Skuhala Karasman i Petar Šegedin (Institut za filozofiju, Zagreb)
'U ovom zborniku sabrano je jedanaest izlaganja s filozofskog simpozija Treba li filozofiji njezina povijest?, koji se održao na Institutu za filozofiju u Zagrebu od 5. do 6. prosinca 2013. godine. Zadaća koja je stajala pred izlagačima bila je ta da se na putu svojevrsna samopropitivanja filozofije koliko je moguće izloži, promisli i raspravi bit, ustrojstvo i doseg povijesnog i sistematskog, odnosno problemskog, pristupa u filozofiji, kao i njihov uzajamni odnos i mogućnost smislene sinteze.'

2. Predavanja o Hegelu (1968–1969), Vanja Sutlić (Institut za filozofiju, Zagreb)
'U knjizi objavljujemo dvanaest predavanja o Hegelu koja je Vanja Sutlić održao akad. god. 1968./69. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. (...) Zaključno se može reći da javnosti predajemo tekst predavanja koji što je moguće vjernije reproducira ono što je Vanja Sutlić u predavanjima doista izgovorio, pritom u obliku za koji smijemo vjerovati da se što više približava onomu koji bi mu sam filozof dao danas pri vlastitoj konačnoj redakturi.'

3. Živjeti s nadnaravnim bićima : Vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja, Luka Šešo (Jesenski  i Turk)
'Sve prije petnaest godina počelo s grišnjacima. U rukopisu devetnaeststoljetnog istarskog učitelja i skupljača narodne građe Stjepana Žiže, naišao sam na poglavlje o ljudima nadnaravnih sposobnosti. Oni mogu letjeti, poprimiti životinjski oblik i napustiti svoje tijelo kako bi se iza devete granice borili s vješticama i vukodlacima.' 

Ostalo:
1. Praskozor(je) : U suton mojih dana, Igor Mandić (Hrvatsko društvo pisaca)
'-psihologijske svaštice iz kulture svakidašnjice' Igor Mandić je izgovarao u radijski eter - tjednim ritmom od listopada 2012. godine do rujna 2013.
IO, IO, PAPAPAI... mantra je koju Mandić provlači kroz kukulele eseja napisanih između ustajanja i odustajanja tako pamteći, štujući genij Tina Ujevića koji je onako hrvatsko-kozmički (poglavito danas to je poglavnito nenarodno) još tridesetih godina dvadesetog stoljeća napisao: Ne boj se, nisi sam! Ima ih drugih nego ti...'

Događanja:

Ožujak započinjemo s još jednim izdanjem tribine Od korica do korica. U utorak, 01.03. u 19h. Dinko Kreho razgovarat će s autorom Dariom Rukavinom o književnosti na Internetu i novoj zbirci priča Brz kao Bruce Lee.

Svaka prva srijeda u mjesecu u Booksi je Francuska srijeda, pa tako i ova. 02.03. od 18h nadalje možete zaigrati društvene igre i podružiti se s ostalim frankofonima i frankofilima Zagreba.

U petak, 04.03. u 19h pridružite nam se na predstavljanju radova druge generacije polaznika radionice Drugi kadar. Voditelj radionice umjetničke fotografije je Davor Konjikušić, a kome treba - evo i Facebook događanja

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Više informacija o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu