Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje 21. - 27.9.2015.

Large rasknjizje 2
Nedjelja
20.09.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Svijet je mali, David Lodge (Vuković&Runjić)
Glavni je junak Persse McGarrigle, mladi akademski bezazlenik s imaginarnog irskog sveučilišta bogu iza nogu; on se diljem globusa otiskuje u potragu za krasoticom Angelicom što ga je zatravila na simpoziju kojim roman započinje. Kraj priče i ovdje je manje-više otvoren, ali do njega vode sasvim urnebesne epizode s globalnoga kampusa.

2. Ljeto utopljenika, John Burnside (Vuković&Runjić)
Slikarica Angelika Rossdal izabrala je Kvaloyu, maleni otok duboko u oko u Arktičkom krugu, da bi se posvetila usamljeničkom ispunjenju svojega poziva. Njezina kći Liv odrasta u izolaciji, provodeći većinu vremena sama ili s postarijim susjedom, Kyrreom Opdahlom. On je opčini starim narodnim predajama i pričama o trolovima, sirenama i o huldri, sablasti koja se pojavi u obliku neodoljivo prekrasne djevojke mameći mladiće u smrt...

3. Jednostavna priča zarez sto stranica : inačica s isukanim mačevima, Péter Esterházy (Fraktura)
U svome najnovijem romanu jedan od najvažnijih suvremenih mađarskih pisaca maestralno rekonstruira jednu epohu u kojoj je jedan od njegovih otaca igrao važnu ulogu. Vodeći čitatelja kroz labirint svoga književnog svemira, Esterházy mu daje potpunu slobodu i dopušta mu svaku vrstu interpretacije. Prepun humora, autoironije, citata i referencija,ovaj roman ne samo da izmamljuje osmijehe prilikom čitanja već i tjera čitatelja da olovkom podvlači rečenice koje će citirati.

4. Apokalipsa radnika, Valter Hugo Mãe (Vuković&Runjić)
Svake noći četrdesetogodišnja Maria Da Graça sreće sv. Petra na vratima raja. Svakoga dana ona riba podove u stanu gospodina Ferreire i trpi njegove ispade požude i njegove pokušaje da joj "oplemeni duh”. Kad se vrati kući, ako zatekne muža Augusta kako se izležava između dvije plovidbe, juhu mu začini s malo varikine, taman dovoljno da mu zagorča siestu a da ga ne ubije. Kućni budžet podebljava kao profesionalna narikača odlazeći na bdjenja s prijateljicom Quitériom.

5. Flumen obscura, skupina Fluminati (Hrvatsko društvo pisaca)
Roman je u svojoj suštini postmodernistička fantastična generacijska saga o članovima riječke plemićke obitelji koje prati nadnaravno prokletstvo povezano uz njihovo obiteljsko naslijeđe - cameru obscuru.
Fluminati su: Tamara Crnko, Goran Gluščić, Irena Hartmann, Zoran Krušvar, Antonija Mežnarić, Igor Rendić i Dajana Šalinović.

Poezija:
1. Zapisano metkom, Zoran Žmirić (Studio TiM)
Ovdje su izloženi osjećaji čovjeka u stalnoj graničnoj situaciji, na stalnome rubu, u stalnome limbu izloženosti smrti i boli, patnji, suočavanju sa slikama prethodnoga s onim slikama aktualnoga, a ono se u surovom ispisu daje kao u sljedećim stihovima: hodam po zgarištu nekog sela / nagorjele grede kuća vire iz snijega / pod nekim čudnim kutovima / ko čačkalice kad bi ih bez reda / rasuo po travi/ pa ih gledao / iz prilične blizine.

Publicistika:
1. Moja kratka povijest, Stephen Hawking (V.B.Z.)
Moja kratka povijest govori o nevjerojatnom putovanju Stephena Hawkinga, od poslijeratnog djetinjstva u Londonu do razdoblja u kojem je postigao međunarodna priznanja i slavu. Ilustriran rijetko viđenim fotografijama, ovaj sažet, duhovit i otvoren prikaz čitateljima predstavlja znatiželjnog školarca kojega su razredni kolege prozvali Einsteinom, šaljivca koji se s kolegom kladio postoje li crne rupe te mladoga supruga i oca koji je nastojao pronaći svoje mjesto u akademskom svijetu.

Ostalo:
1. Vrt u kuhinji : Stvorite u svom domu vrt koji rađa cijele godine, Elizabeth Millard (Planetopija)
Knjiga objašnjava kako osigurati svjetlost, prozračnost i vlagu za uzgoj bilja u domu, koje su žardinjere najprikladnije za uzgoj povrtnica, gdje kupiti i kako čuvati sjeme... Knjiga je proglašena od strane The Chicago Tribune "Best Garden Books of 2014" - Najboljom knjigom o vrtlarstvu 2014. godine.

Književna događanja:

U utorak, 22.9. pozivamo vas na Strip-tease Matka Vladanovića. Gost nam je Ivan Svaguša, akademski slikar iz Splita i jedan od motora mlađe splitske scene.

U četvrtak, 24.9. možete popratiti Predstavljanje romana Nebojše Lujanovića 'Oblak boje kože' u Mađarskom institutu, a u subotu, 26.9. se zaletiti do riječkog HackFiction mini-hackatona.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu