Page arrow

Rasknjižje 20.6 - 26.6. 2016.

Large rasknjizje
Subota
18.06.2016.

Noviteti: 

Proza: 

1. Baba mi je Maur, Mislav Pasini (Sandorf)
Respektabilnom nizu likova domaćih pasivno-agresivnih, manično-depresivnih überspant neurotikâ, otuđenih provincijalnih (kvazi)intelektualaca podrovanih živaca s graničnim poremećajem osobnosti, Mislav Pasini dodaje posve originalnog antijunaka, dezorijentiranog srednjoškolskog profesora književnosti, ćudljiv lik koji lavira između naivne alanfordovske dobroćudnosti, neosviještenog seksizma i svjesne političke nekorektnosti.

2. Za'atar, Hrvoje Ivančić (Sandorf)
Hrvoje Ivančić prvi se put zatekao na Bliskom istoku prije dvanaestak godina vođen mladenačkom znatiželjom ali i aristotelovskom željom za znanjem. Ovaj mladi putopisac svjesno je zakoračio u nepoznato prihvaćajući život kao otvorenu knjigu i jednako promatrajući izazov prelaska ulice u svome rodnom Zaboku kao i vožnju neblindiranim transporterom od Damaska do Homsa. 

3. Do kraja zemlje, David Grossman (Fraktura)
Zato što na vrata mogu pokucati u zoru i obavijestiti te o smrti tvojega sina, moraš otići, hodati, pobjeći od te vijesti. Žena koja od vijesti bježi zove se Ora, a cijeli njezin život mogao bi se ispričati kroz ratove. Šestodnevni, kad je upoznala Avrama i Ilana – ljubav i prijateljstvo koje će trajati zauvijek; Jomkipurski, u kojemu im je sudbina baš njezinim prstima promiješala živote, a nju učinila majkom, i ovaj novi, rat koji joj prijeti uzeti Ofera.

Publicistika: 

1. Le Corbusier i hrvatska škola arhitekture, Vedran Ivanković (Europapress d.o.o.)
Tijekom dvogodišnjeg rada u Fondaciji Le Corbusier u Parizu autor otkriva nepoznatu korespondenciju Le Corbusiera i hrvatskih arhitekata – protagonista hrvatske škole arhitekture. Otvara nove teze i teme kompleksnih utjecaja internacionalnog stila, imanentno najveće figure – Le Corbusiera – u hrvatskoj arhitekturi te ih vješto stavlja u kontekst svjetskih tokova.

2. Godard - biografija, Antoine de Baecque (Sandorf)
Ova biografija je potraga za okusom Godardove kave’, piše u uvodu autor Antoine de Baecque. Ova neobična opaska sažima teškoće s kojima se morao suočiti slažući ‘arhivski puzzle’ i pokušavajući uhvatiti ‘bez njega, uz pomoć drugih’ protejski lik živuće legende sedme umjetnosti.

Događanja:

Ovaj tjedan u Booksu nam dolazi poznati svjetski izraelski autor i mirovni aktivist David Grossman, koji će gostovati u programu Davida Albaharija Piščev dnevnik, u srijedu 22. lipnja u 19 sati.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu