Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje 14. - 20.9.2015.

Large rasknji
Nedjelja
13.09.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Kokoschkina lutka, Afonso Cruz (Naklada Ljevak)
Slikar Oscar Kokoschka bio je toliko zaljubljen u Almu Mahler da je po završetku njihove veze dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. Daleko od toga da bi skrivao strast, Kokoschka je vodio lutku u šetnju gradom i u operu. Zasitivši je se, jednoga dana razbio joj je bocu crnoga vina o glavu i bacio je u smeće. Ovaj roman simbol je i metafora jednog prijateljstva, priča o tome kako je odnos s Drugim temeljan za naš identitet.

2. Mogla sam to biti ja, Marina Vujčić (Hena Com)
Okosnica radnje su životne okolnosti psihijatrice Laure Herman i pacijentice koja joj dolazi ispričati svoju priču. No ovdje psihoterapija nije tek psihoterapija, niti su junakinje baš u ulogama koje se u psihijatrijskoj ordinaciji podrazumijevaju. Dvjema osnovnim pričama pridružene su ispovijesti još troje Laurinih pacijenata koje autorica suptilno nijansira te, vješto ispreplićući njihove životne putanje, kreira mozaičnu priču o različitim verzijama prebolijevanja teških iskustava.

3. U sedlu je tijesno za dvoje, Ivica Ivanišević (Hena Com)
'Čitajući roman Ivice Ivaniševića dok vani cvrčci padaju s grana od vrućine i dok se pola kilograma srdela kuha u najlonskoj vrećici što sam je zaboravio u autu, i sam postajem dijelom njegovog intimističkog, dječačkog čuda i govora. Jer sve tako lako prepoznajem, najlakše onu nevinost bivšeg vremena koje je tako nepovratno iščezlo iz vlastita volumena i glasa. Svijeta o kojem piše Ivanišević, nažalost, više nema. Prerije i ponija više nema, nema bome niti nas samih, a niti naših heroja koji su se ukazivali na svakom horizontu prema kojem bismo okrenuli lice.'

4. Knjiga o groblju, Samko Tále (Hena Com)
Priča je to koju pokušava ispisati 43-ogodišnjak koji za života nije previše narastao, ni fizički ni mentalno. Naime, radi se o 152 cm visokom čovjeku s bolešću 'koja ima pravi naziv' i koji svijet promatra očima djeteta. Nakon što mu lokalni pijanac i samoprozvani prorok nagovijesti da će napisati knjigu o groblju, Samko se odlučuje latiti posla i zaista je i napisati. Predoslovno shvaćajući svijet oko sebe, infantilnim i banalnim stilom, Samko počinje bilježiti zapažanja o drugim osebujnim stanovnicima svoga mjesta, sjećanja iz djetinjstva, svoja naivna ali doktrinirana stajališta i struje svijesti obilježene stalnim povratcima na par njemu važnih osoba u životu.

5. Vlak siročadi, Christina Baker Kline (Mozaik knjiga)
Između 1845. i 1929. godine, takozvani vlakovi siročadi koji su redovito prometovali iz gradova na istočnoj obali do farmerskih područja Srednjeg zapada, prevezli su stotine tisuća napuštene djece čiju je sudbinu odredila čista sreća. Hoće li ih usvojiti brižna obitelj, ili će se suočiti s djetinjstvom i adolescencijom teškog rada i služenja? Seleći se iz suvremenog Mainea u Minnesotu u vrijeme Depresije, roman priča o prevratu i otpornosti, drugim prilikama i neočekivanom prijateljstvu.

6. Vrlo komplicirana trgovina, Hugh Laurie (Profil)
Svestrani umjetnik napisao je roman o Thomasu Langu, bivšem vojniku bez cilja koji voli viski, cigarete i žene u nevolji. Netko ga unajmi da ubije bogataša kojeg on pokuša na to upozoriti. Pojavljuju se tu kojekakvi mračni tipovi iz M.I.6, CIA-e, trgovci oružjem, čudaci s Bliskog istoka i teroristi, a svi su istovremeno i smiješni i strašni. I imaju mnoštvo gadgeta i egzotičnog oružja...

7. One koje plaču, Ernesto Mallo (Znanje)
Ono što korumpirani policajci i političari Buenos Airesa nisu uspjeli postići prijetnjama i pokušajem ubojstva, na koncu će uspjeti zahvaljujući birokraciji: eliminirati inspektora Lascana, zvanog Pseto, iz redova policije otjeravši ga u mirovinu. Pseto odlazi iz službe, ali ne i od problema. U njegovom se životu iznenada pojavi zaboravljena rođakinja, milijunašica s neobičnim zahtjevom: želi ući u trag unučici koja je nestala prije nekoliko godina zajedno s majkom koja je pronađena mrtva. Zadatak će odvesti Lascana u poznato argentinsko ljetovalište Mar del Platu, gdje će uroniti u prljav svijet trgovine ljudima i prostitucije, tog najbesramnijeg oblika ropstva u 21. stoljeću.

Publicistika:
1. Kratka rasprava o unutarnjem životu, Frédéric Lenoir (TIM press)
'Utemeljenost u tradiciji filozofije i kulture s pogledom na naše 'ovdje i sada' kod Lenoira dovodi do dvostrukog učinka: čitatelji će u kratkim cjelinama posvećenima pojedinim temama steći cjelovit i dubok uvid u određeni problem, a opet će biti zaintrigirani da istražuju dalje, jer Lenoirova knjiga obiluje referencama na filozofe i mislioce od antike do danas, koji u autorovoj perspektivi postaju naši suvremenici.' (Prof. dr. sc. Hrvoje Jurić)

2. O sreći: Filozofsko putovanje, Frédéric Lenoir (TIM press)
Ova knjiga je izazovna šetnja s velikim mudracima Istoka i Zapada, šetnja Epikurovim vrtovima užitka gdje odjekuju riječi Montaignea i Zhuang Zhua, gdje se susreće umirujući osmijeh Bude i Epikteta, gdje se može osjetiti veselje Spinoze i Etty Hillesum. To putovanje, obogaćeno konkretnim primjerima i najnovijim saznanjima iz područja neuroznanosti, pomoći će nam da živimo bolje i naučimo kako biti istinski sretni.

Ostalo:
1. Jasenka Bulj: Slikarstvo, fotografija, video, Mladenka Šolman (Naklada Ljevak)
Monografija Jasenke Bulj presjek je 35. - godišnjega rada slikarice proširenog fotografijom i videoradovima. Uvodni tekst autorice prati, analizira i ocjenjuje razvojnu liniju djela Jasenke Bulj slijedom ključnih etapa i primjernih radova.Uz uvodni esej i reprodukcije izabranih djela knjiga sadrži i opširnu biografiju (s fotografskim prilozima), katalog prezentiranih djela, biografiju i prijevod na engleski jezik, što ukupno čini oko 150 stranica teksta, 152 ilustracije u boji i brojne bilješke.

Književna događanja:

U utorak u 20h u Booksinom programu Književnost, između gostuje Branislav Babić Kebra, frontmen kultnog novosadskog benda Obojeni program. Tribinu uređuje i vodi Dunja Kučinac.

U srijedu u 19h nam se pridružite na putopisnom predavanju Petre Slobodnjak i Alena Vukovića o njihovom bicikliranju kroz Albaniju.

U četvrtak u 18h u Booksa Book Clubu divanimo o Tvrđavi Meše Selimovića i Marini Carlosa Luisa Zafóna, a u 20:30 multitalentirana Martina Šver otvara novu sezonu Booksinog glazbenog programa Škrabica glazbom koju je skladala za plesnu predstavu Cloud Deluxe.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu