Page arrow

Rasknjižje 11. - 17.1.2016.

Large extra large extra large extra large road sign 64060 1280
Ponedjeljak
11.01.2016.

Noviteti:

Proza
1. Lijepo o mrtvima, ružno o ljubavi, Denis Špičić (Centar za kreativno pisanje)
‘Pisac malih rečenica i velikih nesigurnosti izgubljen u svojoj maloj malaksaloj galaksiji Xanaxa i hašiša’ dobro se snalazi i kad je čitatelju teško doprijeti do njegove namjere. I kad ga ne razumijemo potpuno, vuče nas da ga čitamo sa zanimanjem. Njegov ponekad ‘baš-me-briga’ stil ipak stvara slike i čitatelj je slobodan tumačiti ih kako mu drago. Poanta i jest u tome da je svatko od nas slobodan stvarati svoje slike iz naoko nabacanih detalja. Te se slike množe dok, čitajući zbirku, shvaćamo da ništa nije onakvo kakvim se na prvi pogled doima. Osim ljubavi. I smrti.

2. Sukub, Vlado Žabot (Sandorf)
Fantazmagorična narativna linija, kroz koju se projicira žudnja za utvarom mlade putene djevojke – objektom žudnje – i koja se kroz živce razlijeva na čitavu egzistenciju, spojena s narativnom linijom Valentove učmale svakodnevice, sedatirane supruge, usa­mljenosti i starosti koja očajava, čini ovaj roman Vlade Žabota mjestom na kojem Smrt u Veneciji rastvara gorka poetika Edgara Allana Poea.

3. Nikola, Blago Vukadin (Studio TiM)
Nikola nije još samo jedan roman u nizu na temu raspada bivše Jugoslavije i rata; nema ovdje ni patosa ni žaljenja za nekim, barem prividno boljim vremenima, već ostaje samo samoća i tragična svijest o dubokoj međuprožetosti plemenski organizirane kulture kojoj je prividna modernizacija bila tek vanjska krinka.

4. Civilna opasnost, Kruno Čudina (V.B.Z.)
...Pozadina jaza između dvoje protagonista postaje razumljivija kroz povremene pripovjedačeve retrospekcije iz kojih saznajemo kako su se u međuvremenu odrekli svojih poslova, prijatelja, ali i vlastitog djeteta, koje su poslali da živi na selu – te da su gotovo opsjednuti samo jednom mišlju: kako će od svoje kuće i vrta načiniti što sigurniju utvrdu koja će ih zaštititi od izvanjskih – civilnih opasnosti. Upravo zbog toga, opravdano se nameće pitanje objektivnosti doživljavanja stvarnosti u kojoj protagonisti romana žive...

5. Pustolovine Sherlocka Holmesa: Crveni Krug, Arthur Conan Doyle (Zagrebačka naklada)
Ovaj najpoznatiji svjetski detektiv zamišljen je kao majstor prerušavanja i logičkog raščlanjivanja koji se često koristi suvremenim tehnikama forenzičke znanosti i kemijskim analizama. Zanimljivo je da su još u vrijeme Conana Doylea i drugi autori pisali o detektivu iz maglovitog londonskog Baker Streeta 221b, koje su se uglavnom bavile razdobljem prije nego je Holmes sreo dr. Watsona te postizali veliki uspjeh. Neke od njihovih najboljih priča naći će se i u ovom uzbudljivom svesku.

Ostalo:
1. Omer Mujadžić, Frano Dulibić (Školska knjiga)
Ova monografija obuhvaća Mujadžićevo formativno razdoblje, neoklasicističku dimenziju njegove umjetnosti, promjene u rukopisu tridesetih godina, poslijeratni intimizam, specifičnosti crteža i ilustracije te četiri desetljeća njegova pedagoškog rada. Autorski izbor otprilike 150 reprodukcija omogućuje uvid u cjelokupan opus Omera Mujadžića uključujući radove dosad nepoznate javnosti.

2. Mama, tata, ja sam vegan, Casey Taft (Dvostruka duga)
Dr. Taft na ležeran i pristupačan način navodi razloge za veganstvo, zablude o veganstvu i prikaz uobičajenih situacija s kojima se susreću vegani svih dobi – trudnice, mala djeca, tinejdžeri i starije osobe, te daje praktične savjete o tome kako komunicirati s veganima. Mnogima će stoga biti dobrodošle upute kako smanjiti napetosti i spriječiti prepirke između vegana i nevegana, kako komunicirati sa supružnicima ili partnerima veganima, kako razgovarati s djecom o veganstvu ili kako komunicirati s veganima u obitelji u vrijeme blagdana i različitih proslava.

3. Srce duše, Gary Zukav (Mozaik knjiga)
Aktivnosti koje ćete pronaći u ovoj knjizi, osmišljene su da vam pomognu u stvaranju autentične snage. Postati svjestan vlastitih osjećaja veliki je izazov i proces, a stvaranje autentične snage doživotan je zadatak. Međutim, korist koju ostvarujemo osvješćivanjem osjećaja veća je nego što nas većina može zamisliti – život oslobođen od prisilnih radnji, fiksacija, opsesija, stresa i ovisnosti.

Događanja:

Srijeda, 13.01. je – francuska! U 18:00 dočekat će vas zabavna radionica pisanja. Pisat će se kratki tekstovi koristeći poslovice, aforizme i poeziju. Dođite i pridružite se u diskusiji i razgovoru uz piće s ostalim frankofonima i frankofilima iz Zagreba.

U četvrtak, 14.01. održat će se najmanje sto čitanja poezije u trideset zemalja za pjesnika Ashrafa Fayadha osuđenog na smrt u Saudijskoj Arabiji. Hrvatski P.E.N., Hrvatsko društvo pisaca i Booksa pridružuju se svjetskoj inicijativi Literatur festivala u Berlinu čitanjem poezije Ashrafa Fayadha na hrvatskom.
Program počinje u 18:00, a više pjesniku, ovoj međunarodnoj akciji i ostalim sudionicima možete pročitati ovdje.

Iste večeri u 20:30 Booksa slavi početak nove sezone Škrabice na najbolji mogući način – 'gostuje' nam domaćin Bebè Na Volè a.k.a. Adam Semijalac, alfa i omega Škrabe koju na naše zadovoljstvo a bome i ponos vodi već više od četiri godine. Prošle je godine objavio album Time of Great Depression koji je pobrao hrpe pohvala. Nemojte propustiti ovu genijalnu svirku.

Sudjelovanje u svim Booksinim programima je besplatno i slobodno bez prethodne najave. Informacije o Booksinim i ostalim književnim događanjima u gradu i šire možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu