Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pullman protiv debilizacije dječjeg programa

Large 194
Srijeda
30.05.2007.

Whitbreadom nagrađeni autor Philip Pullman koji je nedavno krenuo u borbu za čišću Englesku, okomio se na televizijski program za djecu nazivajući ga 'društvenim otrovom' koji djecu pretvara u 'predmet marketinga i sredstvo za sticanje profita.'

Pullman je ukorio današnji TV program koji djecu tretira kao 'marketinški potencijal'. "Ovaj društveni otrov seže naravno puno dublje od televizijskog programa, no posebno je vidljiv u tom segmentu," izjavio je. "Prije je kod osoba koje kreiraju program postojao određeni osjećaj odgovornosti, osjećaj kako se radi o iznimnom mediju, koji bi se trebao koristiti kako bi živote onih koji ga gledaju, posebno djece, učinio zanimljivijim, bogatijim i korisnijim. Danas vlada pravilo 'profit prije svega' što je opasno. Jednom kada djecu počnete promatrati kao objekte iz kojih što prije želite izmusti novac, nema šanse da nekome poboljšate život," tvrdi ovaj autor kultne trilogije Njegove tamne tvari.

"I sama beletristika gubi vrijednost ukoliko se ne bavi velikim moralnim dilemama našeg vremena," dodao je. "Ne možete iz svoga djela izbaciti moralnost, a da ne uvidite kako je ono tada toliko glupo, trivijalno i bezvrijedno da ga ionako nitko neće htjeti čitati."

"Brinuti se za potrebe djece isto je što i brinuti se za potrebe svakog ljudskog bića," nastavlja. Istinskom brigom za djecu stvaramo humaniji svijet. Trebamo li preispitati prevladavajuću neoliberalnu, tržišno usmjerenu dogmu kako bismo ga izgradili, onda ćemo to i učiniti" završava Pullman.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu