Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Prvi O.

Large jelsa Jelsa (Foto: okurka / Flickr )
Četvrtak
01.06.2017.
U subotu 3.6. u 21:00 u Jelsi na otoku Hvaru predstavit će se prvi broj časopisa za kritičko promišljanje života na otoku O.
Ideja o pokretanju časopisa razvila se iz niza pitanja o mogućnostima ostvarivanja potencijala i prava u sredini u kojoj žive autori/ce i urednice časopisa. Otok kao lokus života promatra se i propituje kao dio jednog većeg sustava (regionalnog, nacionalnog i globalnog) s kojim dijele slične pogodnosti, ali i probleme te stvaraju mnogostruke veze. 
Na tom tragu, prvi broj donosi primjere pozitivnog razvoja otoka, ali i stanovite izazove s kojima se danas suočavamo. Druga biografska činjenica je biološki spol koji je kulturno uvjetovao životne uloge i s njima povezane osjećaje o pravdi i nepravdi. 
Vođene snažnim impulsom o važnosti ravnopravnosti spolova, kao i svake druge ravnopravnosti, u fokusu je otočna realnost kroz prizmu težnje ka ravnoteži društvenih položaja muškaraca i žena te samoostvarenju svake individue. Prvi broj donosi niz članaka koji, na autori(ca)ma svojstven način, ukazuju na nesrazmjer u poimanju rodnih uloga, ali i određene pomake koji ukazuju na pozitivne promjene u tradicionalnoj zajednici. 
Prvi broj O. ujedno je i poziv svima koji smatraju da između korica ovog časopisa mogu poslati vlastitu poruku, podijeliti iskustvo ili zabilježiti fragment bogatog značenja koje otok u svojem stvarnom ili simboličkom izrazu obuhvaća. 
Časopis radi i objavljuje Udruga Održivi otok / Sustainable Island. Više o časopisu O. može se pronaći na Facebook stranici časopisa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu