Page arrow

Prozart za Miljenka Jergovića

Large 18527187 1488064231215907 7209782023279204692 o logo Festivala
Srijeda
24.05.2017.
Miljenko Jergović dobitnik je međunarodne književne nagrade Prozart za 2017. godinu, koju Međunarodni književni festival PRO-ZA Balkan iz Skopja dodjeljuje istaknutom autoru za doprinos razvoju suvremene književnosti na Balkanu.
"Izuzetno obiman i prepoznatljiv opus Miljenka Jergovića uključuje nadahnute knjige poezije i eseja, ali posebno se ističu njegova prozna djela. Od proznog prvijenca, knjige kratkih priča Sarajevski Marlboro do najnovijih djela, Jergović svojim osebujnim autorskim pristupom isprepliće dokumentarno, autobiografsko i fikcionalno, baveći se prošlošću i sadašnjošću, pripovijedajući povijest svoje i drugih obitelji. Njegov bogat jezik i spisateljski stil određuju ga kao suptilnog i jezično profinjenog proznog autora ovih prostora", obrazložio je Odbor za dodjelu nagrade.
Nagrada je Miljenku Jergoviću pripala jednoglasnom odlukom Odbora za dodjelu nagrade u čijem su sastavu Ermis Lafazanovski (predsjednik žirija), umjetnički direktor Festivala Aleksandar Prokopiev i ravnatelj Festivala Dejan Trajkoski.
Ovogodišnji, peti Festival PRO-ZA Balkan održat će se od 28. do 30. svibnja u Skopju, a Miljenku Jergoviću nagrada Prozart bit će uručena 30. svibnja na završnoj svečanosti.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su srpski pisac Vladislav Bajac i književnica Vida Ognjenović, hrvatska autorica Daša Drndić i bugarski autor Georgi Gospodinov.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu