Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Promjena paradigme u Bordersu

Large 261
Četvrtak
28.06.2007.

Lanac knjižara tj. multimedijalnih dućana Borders napravio je prošle godine 151.3 milijuna dolara gubitka. Od 1971. kad su ga pokrenuli istoimena braća do nedavno bio je prototip knjižare u kojoj možete pronaći svaku zamišljenu knjigu. No, vremena se mijenjaju i baš kao i kod nas, knjižare sve teže dolaze do svojih kupaca.

S tim u vezi i u Bordersu mijenjaju taktiku. Knjige izgleda padaju u drugi plan, dok u prvi dolaze suveniri, papirnica i multimedija (poznato?). Što se novih tehnologija tiče, u planu im je sljedeće godine započeti s vlastitom on-line prodajom (do sada su surađivali s Amazonom), a planiraju i pokrenuti i vlastitu izdavačku kuću. Osmislili su i novi koncept knjižare koji se trenutno testira u shopping centru Westfield Garden State Plaza u New Jerseyu.

U novu strategiju Bordersa spadaju i digitalni centari u kojima mušterije mogu kupiti MP3 playere i druge naprave te downloadati knjige i glazbu. Reorganizirali su i police s filmovima i DVD-ima, a glazbeni odjel obiluje playerima na kojima se mogu poslušati svi CD-i koji se prodaju.

U ovoj novoj paradigni knjižarskog giganta tješi nas jedino činjenica da su zadržali kavu (novi ugovor sklopili su s Seattle's Best Coffee, podružnicom Starbucksa) te da namjeravaju odvojiti prostor za malu pozornicu za glazbena događanja i gostovanja autora. I dok je njihov novitet u poslovanju dulje radno vrijeme i rad vikendom, mi se time možemo pohvaliti od samog otvaranja. Kao i kavom i pozornicom! 

Vi koji još niste, posjetite nas u Martićevoj 14d u Zagrebu.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu