Page arrow

Proglašeni pobjednici Nagrada Jutarnjeg lista!

Large 57
Ponedjeljak
19.03.2007.

-Daj sfrkaj! – rekao je Mile kad se urednik napokon izgubio.
Tako je izgledao početak radnog dana. Kao dio jedne beskonačne petlje. Unaprijed zadan. Kao sukob na Bliskom istoku ili novi hit Britney Spears. Kao krv i seks na naslovnici. Urednik bi se izgubio oko jedan, a onda bi srolali deset centimetara po glavi uposlenika i nastavili unositi te vijesti. I tako mjesec za mjesecom, dan za danom. Na kraju su dani počeli sličiti jedan na drugi. Samo su se vijesti mijenjale…

Tako iskreno započinje Vlado Bulić svoj prvi roman Putovanje u srce hrvatskoga sna (AGM) koji mu je donio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2006. godini, skulpturu kipara Daniela Kovača te 50.000 kuna u kešu. Od izvora bliskih Jutarnjem listu doznajemo kako je Bulić u svojoj konkurenciji pobjedu odnio glatko i jednoglasno. Da podsjetimo, uz njega u uži su izbor ušli Rade Jarak s Enciklopedijom očaja, Boris Perić s Vampirom, Ivana Sajko s Rio barom i Igor Štiks s Elijahovom stolicom.

Vlado Bulić na sceni se pojavio kao pisac bloga 'Pušiona' kojeg je potpisivao pseudonimom Denis Lalić. Dotični Denis glavni je lik romana Putovanje u srce hrvatskoga sna koji nas kroz osam poglavlja upoznaje sa svojim dalmatinskim djetinjstvom, studentskim životom u Zagrebu, te počecima profesionalne karijere. Sve vrlo zanimljivo, uvjerljivo, kontekstualizirano (Hrvatska devedesetih i nultih godina) i u konačnici depresivno.

Bravo za Vladu!


Što se pak nagrade za najbolje publicističko djelo u 2006. godini tiče, tu je žiri malko dvojio. Na kraju, trećim dobitnikom ove nagrade proglašen je Dušan Bilandžić s knjigom Povijest izbliza, Memoarski zapisi 1945- 2005 (Prometej). Pobjedu je za dlaku izgubio Dubravko Škiljan s knjigom Mappa mundi. Ostali finalisti bili su Nikola Batušić stojeći Na rubu potkove, Mirko Bilandžić sa Sjevernom Irskom između rata i mira i Slobodan Prosperov Novak s Hvarom.

Memoarski zapisi Dušana Bilandžića u razdoblju od 1945. do 2005. godine opsežno opisuju političke i društvene događaje iz tog razdoblja te autorova vlastita sjećanja iz, je li, istog razdoblja. Knjiga je podijeljena u dva dijela. Prvi dio opisuje pokušaje demokratizacije, liberalizacije i pluralizacije jugoslavenskog socijalističkog društva, dok se u drugom dijelu autor bavi događajima, okolnostima i ljudima koji su djelovali u vrijeme stvaranja hrvatske države. U svakom slučaju, vrlo zanimljiva knjiga ako vas doista zanima što se događalo na ovim prostorima posljednjih šezdesetak godina.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu