Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljen 22. Sa(n)jam knjige u Istri

Large velvet
Četvrtak
24.11.2016.


Sinoć je u galeriji Velvet u Zagrebu javnosti predstavljeno 22. izdanje pulskog festivala knjiga i autora – poznati Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati od 1. do 11. prosinca.

Bogat i slojevit program ovogodišnjeg pulskog Sajma zaokružuje glavna tema Transatlantik i veliki regionalni program Ljubljana bere (Ljubljana čita).

S fokusom na književnosti koje povezuje portugalski jezik, poput portugalske, brazilske i dijela afričke, ovogodišnje izdanje gostovanjem autora s Bliskog Istoka dotaknut će se i 'Istočnog pitanja', a uz brojne premijere knjiga domaćih autora predstavit će i najnoviju hrvatsku književnu produkciju, dok će u sklopu regionalnog programa na sveobuhvatan način upoznati izdavačku, literarnu, znanstvenu, likovnu, ilustratorsku i glazbenu scenu grada Ljubljane.

Selektorica programa Transatlantik, Tanja Tarbuk, objasnila je temu ovogodišnjeg sajma: "Radi se o zemljama s vrlo bogatim književnostima koje počivaju na različitim kulturama no nažalost još uvijek malo poznate našoj široj publici. Prostor je to luzofonog kulturnog identiteta koji bi se mogao smjestiti u trokut Lisabon – Luanda – Recife, odnosno u prostor Atlantika. Tako je u fokusu prvenstveno Portugal, a zatim Brazil i Angola kao dio luzofonog svijeta."

Renata Zamida (Ljubljana bere) je rekla: "Jako nam je drago što smo u Puli uspjeli organizirati zajedničko predstavljanje slovenskih autora u kombinaciji s autorima iz naše regije. Cilj nam je također bio predstaviti kako autore koji su prevedeni na hrvatski, tako i one čija djela još nisu prevedena te autore čija su djela prevedena jako davno. Primjer je Svetlana Makarovič, koju nisu prevodili od 1970-ih."

Magdalena Vodopija, direktorica Sajma, zahvalila je svim suradnicima i partnerima na ustrajnosti i predanosti te istaknula: "Usprkos padu budžeta, broj događaja i sudionika je ostao isti, kao i visoka kvaliteta te sadržajnost programa. Priželjkujemo veliki broj publike kao i čar i atmosferu o kojoj se priča izvan granica naše zemlje. S uzbuđenjem očekujemo sve ovogodišnje autore i veseli nas što ćemo imati priliku ugostiti značajna inozemna imena među kojima su José Edoardo Agualusa, Bejan Matur, Najwan Darwish, Inês Pedrosa, Teresa Salema, Nuno Júdice, Diogo Vaz Pinto, José Luís Peixota, João Carrascoza i naravno veliki Adonis."

Mateja Demšič, pročelnica za kulturu Grada Ljubljane, istaknula je veliki značaj suradnje Grada Ljubljane i pulskog Sajma knjige te slovenske Javne agencije za knjigu: "Ideja je bila da se ljubljanska književno-kulturna scena predstavi u Puli na sveobuhvatan način, koji objedinjuje književnu, likovnu, ilustratorsku i glazbenu slovensku scenu. Stoga u Pulu dolaze istaknuta imena poput Laibacha, Zorana Predina, Gorana Vojnovića, Svetlane Slapšak, Svetlane Makarovič, Boštjana Videmšeka, Mojice Kumerdej, Agate Tomažič i mnogih drugih."   

Svečano otvorenje 22. Sa(n)jam knjige u Istri je u četvrtak, 01. prosinca 2016. u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a Sajam će ovoga puta proglasiti otvorenim veliki sirijiski pjesnik Adonis.

Cjelokupni program 22. Sajma može se pronaći na web stranici Sajma.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu