Page arrow

Povratak u sadašnjost

Large h20160712008929 Foto: Zvonimir Kuhtić / Hina
Utorak
12.07.2016.
Na današnjoj konferenciji za medije, inicijativa Kulturnjaci 2016 izložila je svoje zahtjeve političkim strankama i budućoj vladi Republike Hrvatske. Ispred inicijative su govorili Naima BalićUrša Raukar, Sabina Sabolović i Goran Sergej Pristaš.
Urša Raukar govorila je o svim štetnim potezima koje je aktualni tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović počinio tijekom svog kratkog mandata, a koje je teško nabrojati u jednom novinskom tekstu: gašenje Povjerenstva za neprofitne medije, stopiranje natječaja Mediji zajednice za koji je EU već predvidjela financije, sabotiranje Agencije za elektroničke medije i Zaklade Kultura Nova, prestanak financiranja kulturnih i manjinskih časopisa... 
Svi ti potezi, koje je Raukar nazvala "blitzkrieg udarom", bili su pokušaj stavljanja autonomnih kulturnih i medijskih institucija pod svoju potpunu kontrolu. Srećom, vlada se raspala prije realizacije nauma, ali medijskom i kulturnom polju ipak je učinjena značajna šteta u vidu pogoršavanja radnih uvjeta, slobode rada i smanjenja kulturne pluralnosti. Kako bi se šteta sanirala, inicijativa je odlučila prije izbora artikulirati zahtjeve budućoj vladi.
Dok je Naima Balić govorila o važnosti kulture za vanjsku politiku, Sabina Sabolović iznijela je konkretnu listu zahtjeva. Svi se zahtjevi svode na praćenje zakona i minimalno javno održavanje kulturnog polja. Konkretno, zahtjevi su: tretiranje kulture kao javnog dobra, transparentno donošenje nacionalne kulturne strategije, izdvajanje 1% državnog proračuna za kulturu, osiguranje neovisnosti medija i kulturnih institucija, podrška civilnom društvu, primjena Ustava i zakona u pitanju manjina, koordinacija različitih javnih institucija u provedbi kulturne strategije te pridavanje značaja javnim raspravama. 
Činjenica da se od buduće vlade traže 'primjena Ustava' i 'transparentno donošenje državne strategije' dovoljno govori koliko je Hasanbegovićeva politika spustila letvicu očekivanja. Na to se nadovezao Pristaš koji od buduće vlade traži konkretnu sanaciju štete koju je počinio Hasanbegović: odbacivanje njegovog prijedloga novog Zakona o kulturnim vijećima, vraćanje odluke o izdvajanju 14,5% lutrijskih prihoda za kulturu, vraćanje natječaja za neprofitne medije, osiguranje neovisnosti AEM-a i HRT-a, vraćanje financija 'nepodobnim' kulturnim i manjinskim časopisima, osiguranje autonomije HAVC-u i Zakladi Kultura Nova. 
Navedenim zahtjevima Urša Raukar pridružila je poziv svim strankama da prije izbora navedu svog kandidata za ministra/icu kulture.
Svi govornici potvrdili su da će inicijativa Kulturnjaci 2016 nastaviti djelovati i tijekom mandata nove vlade. 

***

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Uvjeti suvremenog književnog polja" koji je financiran sredstvima Agencije za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu