Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ponovo 'na cesti'

Large kerouac
Srijeda
28.11.2012.



U prosincu nas očekuje svjetska premijera filma Na cesti temeljenog na istoimenom romanu američkog pisca Jacka Kerouaca. Scenarist filma je Jose Rivera, redatelj je Walter Salles (obojica su surađivali na filmu o Che Guevari Motociklistički dnevnici), a u filmu glume Kristen Stewart, Viggo Mortensen, Kirsten Dunst, Steve Buscemi i drugi.

Premijera filma bit će odličan povod za upoznavanje šire publike s Kerouacom, kao i za ponovno razmatranje Kerouacovog opusa. Roman Na cesti prvi put je objavljen 1957. godine i odmah je postao omiljen među publikom, ali omražen među kritikom. Roman su mrzili mnogi, među kojima su Norman Mailer, Orville Prescott (kritičar NY Timesa), John Updike, Seymour Krim, Truman Capote (autor posprdne izjave "Kerouac ne piše, nego tipka") i brojni drugi. U međuvremenu, kritika je postala nešto blagonaklonija prema njegovom radu, a Kerouac je postao legenda tzv. Beat generacije. Kritičar Dan Wakefield tako smatra da Kerouac ne spada među najbolje pisce svog vremena, ali ga smatra veoma značajnom povijesnom figurom.

Kerouacov prijatelj i umjetnik David Amram ne slaže se s Wakefieldom. Amram smatra da je Kerouacovo spisateljsko umijeće podcijenjeno, a njegov ikonički status precijenjen. On tvrdi da je pojam 'Beat generacije' tek marketinški izum koji obuhvaća pisce različitih poetika i nazora. "Film Na cesti pomoći će u otklanjanju mnogih glupih stereotipa. I onda ćete moći reći 'Zbogom, Beat generacijo i bitnici. Zdravo, Jack Kerouac'", kaže Amram.

Hoće li film uistinu ispuniti Amramova očekivanja? Hoće li uspjeti pokrenuti konstruktivnu raspravu oko Kerouacovog opusa? I hoće li ta rasprava uroditi uvažavanjem Kerouacovog rada ili njegovim ponovnim odbacivanjem? Saznat ćemo do kraja godine.

izvor: Salon
foto: Art Gallery of New South Wales

Možda će vas zanimati
Glazbeni dnevnik
Homepage 16 le pastie 03.04.2014.

Biti mlad i čudan

Belle and Sebastian izgradili su karijeru na djevojkama i mladićima koji su zatvoreni u vlastite svjetove i, naravno, u svijet knjiga.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu