Page arrow

'Pokretačka' Škrabica

Large irena zilic
Utorak
09.12.2014.
Jednog je dana Ante Perković odlučio pretvoriti Martićevu ulicu u Manhattan. Naravno, nije naumio sagraditi neboder, niti otvoriti dizajnerski modni dućan, nego se dosjetio pokrenuti mali glazbeni program u književnom klubu Booksa po uzoru na Greenwich Village gdje su početkom 1960-ih svirali neafirmirani muzičari na 'šešir' ili 'škrabicu'. Zajedno s glazbenicima Lukom Belanijem i Ninom Romić, Perković je 2010. pokrenuo Škrabicu.

U dvije godine u malenom je prostoru nastupio niz najraznolikijih izvođača. Dok se Luka Belani naročito sjeća prve Škrabice (na kojoj su izvođačima i voditeljima donirali bisku - zbog koje se, navodi Luka, ne sjeća ostatka večeri), a Nina Romić ističe atmosferu na etno i božićnim Škrabicama, Perković je izdvojio niz osebujnih nastupa: 
"Čuo sam Darija Krmpotića kako svira na pili uz povremenu pratnju svog psa, klapu Pips, Chips & Videoclips (jedini gosti Škrabice koji su pjevali na plejbek!), Viška Laboša kako uživo producira radijski program, Pifa kako izvodi 'Bohemian Rhapsody' na akustičnoj gitari... Svega blaga u toj Škrabici!"
Od 2012. program preuzima Adam Semijalac poznatiji pod imenom Bebé na Volé. Adam je uvidio da je malen prostor Bookse pogodan i za dobre akustične koncerte i za intimnu atmosferu koja nastaje između izvođača i publike. "Svaka održana Škrabica je neka vrsta pobjede", kaže Adam koji pobjeđuje iz mjeseca u mjesec.
U četvrtak 11.12. sprema se, pak, posebna vrsta pobjede: u Škrabici će u 20 sati u povodu 10. Booksinog rođendana nastupiti upravo voditelji ovog programa i redom vrsni glazbenici: Adam, Ante, Luka i Nina. Sve vas ovim putem pozivamo na slavljenički koncert! Kao i uvijek, upad je besplatan, a škrabica otvorena za dobrovoljne priloge. Jedino što su se naši Škrabičari ovoga puta odrekli svog dijela prikupljene love i donirali je za Booksinu crowdfunding kampanju - hvala im na tome!


foto: Irena Žilić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu