Page arrow

Podijeliti ili spaliti knjigu, pitanje je?

Large 339
Utorak
04.09.2007.

Iz Zagreba je jučer na put prema Vukovaru krenula pošiljka s više od 12.000 knjiga prikupljenih u humanitarnoj akciji ‘Zagreb piše Vukovaru’. Sa Zagrebačkog velesajma knjige je na put ispratio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je usput najavio da se planiraju slične humanitarne akcije i za druge potrebite gradove u Hrvatskoj.

U akciju je bila uključena izdavačka kuća AGM, podružnica Zagrebačkog holdinga, mnogi mediji i razne institucije, te brojni građani Zagreba čiji je odaziv bio iznad svih očekivanja. Knjige prvo putuju u Ugostiteljsko-turistički srednjoškolski centar u Borovu naselju, odakle će biti podijeljene vukovarskim školama i knjižnicama. 

U isto vrijeme u Kansas Cityju, Missouri, vlasnici poznate knjizare Prospero’s Books nakon mjeseci bezuspješnih pokušaja udomljavanja tisuća knjiga s kojima više nemaju kamo, nastavljaju sa započetom akcijom - spaljivanja. Kako kažu, zadnjih deset godina svjedoče isključivo kontinuiranom padu čitateljskih navika koje su uzrokovale ovo prekomjerno nagomilavanje knjiga u njihovim knjižarama.

Na radikalnu ideju došli su tek nakon što su mjesecima noću na policama ispred knjižare ostavljali primjerke knjiga za insomničare, ranoranioce na autobusnim stanicama, posjetitelje obližnje bolnice ili jednostavno one koji si knjige nisu mogli priuštiti.

Zagrebačke knjige u ovom su slučaju prošle bolje, no kad smo već kod akcija, vjerujemo da bi stanovnicima potrebitih gradova u Hrvatskoj dobro došla i koja knjižara kojih, na žalost, još uvijek nema na vidiku.

"There are worse crimes than burning books, one is not reading them." (Joseph Brodsky)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu